EVMI 3 2022

EVMI 3 gaat over het thema Ketenoptimalisatie. In deze editie: Minder verpakkingen in supermarkten, biofilms onder de loep en het belang van etiketten. Lees EVMI 3 hier online of als digitaal magazine.
Redactioneel door hoofdredacteur Janet Kooren:
Het begin en het eind?
Dit jaar werken we in EVMI met dubbelthema’s. Er is zo veel te vertellen, als we ons beperken tot één thema, doen we onszelf en jou - de lezer - tekort. Dit keer zijn de thema’s analyse & onderzoek en ketenoptimalisatie. Het begin en het einde van een proces? Niet helemaal. Want in iedere stap van de keten kun je zowel optimaliseren als analyseren en onderzoek doen. Het zijn eigenlijk meer twee parallelle processen, zou je kunnen zeggen.
Zodanig dat het eerste thema het tweede kan versterken. Met goede analyses en goed onderzoek kun je aanknopingspunten boven tafel halen om je keten te optimaliseren. In iedere stap in de keten valt wel iets te optimaliseren, maar ook over de hele keten heen. En lijkt dat nou net even meer actueel dan ooit?
Want verlies je het grote geheel uit het oog, dan is jouw optimalisatie misschien wel contraproductief. Om nog maar eens een keynote van ons recente evenement aan te halen. Hoogleraar Remko Boon gaf in zijn lezing duidelijk aan hoe té veel bewerken en té optimaal reinigen juist afbreuk kan doen aan het eindresultaat. Focus op dat resultaat - aan het eind van de rit - betekent dat je soms weg moet van de kleine stapjes. ‘We doen het altijd al zo’ zorgt ervoor dat verbeteringen op deelonderwerpen niet het effect hebben die het eigenlijk in zich heeft.
Best een uitdaging in de hectiek van alle dag. Even boven je hele proces uitstijgen en alle stappen in het proces bekijken. De stappen zelf én hun onderlinge samenhang. En dan hebben we allemaal nog wel zo’n schemaatje in ons hoofd. Waarbij je nooit klaar bent met verbeteren, want je wordt vanzelf weer onbewust onbekwaam.
Nog een toepasselijke kreet? Out-of-the-box-denken kan je verder helpen. Kijk ook eens over de muur van je eigen vakgebied of sector heen.
In deze editie
Salmonella: een onderschat risico?
Iedereen kent het risico op besmetting met Salmonella als het gaat om rauwe kip. Maar recent waren er recalls van chocolade- en kruidenproducten, vanwege Salmonella.
De echte (meer)waarde van appels - e.a. fruit
De lokale fruitteelt heeft het zwaar. Nieuwe toepassingen kunnen een flinke boost betekenen. Jerome Hendriks, hoogleraar neuroimmonologie, bestudeert gezondheidsbevorderende stoffen in appels. Een daarvan, florentine, springt eruit.
Ketengericht denken
Veel vakgenoten praten over de ‘supply chain’ alsof dit de gewoonste en best gesmeerde zaak van de wereld is. De onrust, veroorzaakt door de coronapandemie en de Oekraïense oorlog hebben laten zien dat de voedselketen op twee punten erg kwetsbaar blijkt: 1. De aanvoer loopt over zeer dunne lijntjes Exploderende vrachtkosten, oogstonzekerheid en embargo’s verstoren op een hardhandige manier de traditionele aanvoerroutes. De leverzekerheid waar iedereen zo aan gewend is geraakt, is er opeens niet meer. Hier spelen speculanten handig op in door voorraden achter te houden als...
Optimalisatie van de keten? Verspil minder eten.
De wereldbevolking neemt sterk toe: in 2050 wonen er naar schatting 10 miljard mensen op onze aarde. Meer mensen, betekent een grotere behoefte aan voedsel: naar verwachting zal de mondiale voedselvraag de aankomende 28 jaar met maar liefst 60% stijgen.
Nieuwe fruitbakjes met 40 procent Rpet
Supermarktketen Albert Heijn is een flink eind op streek om haar doelstelling te halen om vanaf 2025 jaarlijks 20 miljoen kilo minder plastic te gebruiken voor haar verpakkingen. En dat is dan gemeten vanaf 2017. “Op dit moment zitten we op 9,8 miljoen kilo”, zo vertelt verpakkingsexpert bij Albert Heijn Marion Beugelsdijk.
Skills vóór kennis?
Nieuwe technologieën moeten er de komende jaren toe leiden dat onze sector nog flexibeler, veiliger, duurzamer én efficiënter gaat werken. Hiermee worden bedrijven kapitaalintensiever en medewerkers aansprakelijk voor een groter volume aan werkzaamheden. De verantwoordelijkheid van de ploeg neemt aanzienlijk toe. Maar kan dit alleen als medewerkers hiervoor de juiste skills bezitten.Onlangs bespraken we met een groep van zo’n 15 bedrijven de thema’s die de komende jaren bepalend zijn voor de doorontwikkeling van banen op de werkvloer. Dit gesprek diende als input voor...
Sprong voorwaarts door metabarcoding
Vlaamse wetenschappers hebben met een op DNA-gebaseerde analysetechniek bederforganismen in voeding aangetroffen die met klassieke analysetechnieken niet opgepikt werden.
Hoge kwaliteit etikettering steeds meer een must
Een etiket bevat dé informatie die een consument nodig heeft voor het maken van een aankoop. Best belangrijk dus dat een etiketteringsproces goed is ingericht. Niet alleen voor de consument, maar ook voor de tracebility van het product en de ingrediënten.
Food Technology 2022
Dwarsgezeten door COVID is het er van 13 tot 14 april toch van gekomen: de vakbeurs en activiteitenprogramma Food Technology. En dat is maar goed ook, want deze happening is moeilijk denkbaar als online evenement.
Bacteriën bestrijden met enzymen | De strijd tegen biofilms
Biofilms, lagen van aan elkaar gegroeide micro-organismen op oppervlakken, kunnen zorgen voor grote besmettingen in voedingsproducten. Met soms ernstige gevolgen.