EVMI 3 2022

EVMI 3 2022 cover

EVMI 3 gaat over het thema Ketenoptimalisatie. In deze editie: Minder verpakkingen in supermarkten, biofilms onder de loep en het belang van etiketten. Lees EVMI 3 hier online of als digitaal magazine.

Redactioneel door hoofdredacteur Janet Kooren:

Het begin en het eind?

Dit jaar werken we in EVMI met dubbelthema’s. Er is zo veel te vertellen, als we ons beperken tot één thema, doen we onszelf en jou - de lezer - tekort. Dit keer zijn de thema’s analyse & onderzoek en ketenoptimalisatie. Het begin en het einde van een proces? Niet helemaal. Want in iedere stap van de keten kun je zowel optimaliseren als analyseren en onderzoek doen. Het zijn eigenlijk meer twee parallelle processen, zou je kunnen zeggen.

Zodanig dat het eerste thema het tweede kan versterken. Met goede analyses en goed onderzoek kun je aanknopingspunten boven tafel halen om je keten te optimaliseren. In iedere stap in de keten valt wel iets te optimaliseren, maar ook over de hele keten heen. En lijkt dat nou net even meer actueel dan ooit?

Want verlies je het grote geheel uit het oog, dan is jouw optimalisatie misschien wel contraproductief. Om nog maar eens een keynote van ons recente evenement aan te halen. Hoogleraar Remko Boon gaf in zijn lezing duidelijk aan hoe té veel bewerken en té optimaal reinigen juist afbreuk kan doen aan het eindresultaat. Focus op dat resultaat - aan het eind van de rit - betekent dat je soms weg moet van de kleine stapjes. ‘We doen het altijd al zo’ zorgt ervoor dat verbeteringen op deelonderwerpen niet het effect hebben die het eigenlijk in zich heeft.

Best een uitdaging in de hectiek van alle dag. Even boven je hele proces uitstijgen en alle stappen in het proces bekijken. De stappen zelf én hun onderlinge samenhang. En dan hebben we allemaal nog wel zo’n schemaatje in ons hoofd. Waarbij je nooit klaar bent met verbeteren, want je wordt vanzelf weer onbewust onbekwaam.

Nog een toepasselijke kreet? Out-of-the-box-denken kan je verder helpen. Kijk ook eens over de muur van je eigen vakgebied of sector heen.

In deze editie
Sportsupplementen

Sportsupplementen

Eiwitten gemaakt van insecten zijn een duurzaam alternatief voor dierlijke eiwitten, weet student Levi Fortuin (23). Inmiddels maakt hij sportsupplementen van buffalowormen. ‘Ik hoop dat insecten straks vast onderdeel zijn van onze voeding’.

Genoeg te doen bij familiebedrijf

Genoeg te doen bij familiebedrijf

Hendrik Jan Smit (55 jaar) werkt sinds november 2020 als plant manager voor Prochamp, een internationaal producent van champignonconserven. “Het is een middelgroot familiebedrijf. Dat brengt een zekere gemoedelijkheid met zich mee.” “Deze baan brengt meer dan ik aanvankelijk had verwacht. We groeien als bedrijf en dat biedt mogelijkheden.”...

Dertien essays over eten

Dertien essays over eten

“Er zijn in Nederland te weinig boeken over eten”, schrijft Bowi van Onna in de inleiding. Kookboeken zijn er genoeg, maar er zijn weinig boeken waarin literatuur en keuken “lekker met elkaar versmelten”. Dus liet hij dertien auteurs schrijven over hun passie voor eten en bundelde deze in het boek In de keuken.