EVMI 3 2018

EVMI 3 2018

“Nepvlees”, riep een collega toen ze de coverfoto zag. “Laat De Vegetarische Slager je maar niet horen”, grapte ik. Want mij was opgevallen hoe consequent hij is in het gebruik van de formuleringen ‘dierlijk vlees’ en ‘plantaardig vlees’. Ik merkte dat vooral omdat ik thuis ook nepvlees riep als we iets anders dan dierlijk vlees aten. Maar sinds ik begin maart meedeed aan de Week Zonder Vlees, ben ik daar anders over gaan denken. Want zolang ik het grappend nepvlees noem, ga ik nog altijd uit van dierlijk vlees als de standaard. En dat zou wel eens anders kunnen worden. Anders móeten worden, aldus Michelle de Koning 

In deze uitgave: 

09 Anuga FoodTec 2018
De (logistieke) weg naar de toekomst.
12 Winst behalen op logistieke efficiëntie
Sjel Wijngaards, voorzitter van Transfrigoroute Holland over de uitdagingen voor de transport- en logistieksector.
14 Weg uit het ziekmakende voedingspatroon
Tijdens het Foodlog-congres Gezonde Innovatie zoeken industrie, wetenschap en kritische consumenten naar een gezond voedselaanbod.
20 IFFI en Jaap Korteweg bespreken de plantaardige toekomst
Vleesvervangers – waar staan we nu en wat ligt er in het verschiet?
22 Is het kip of een vleesvervanger?
Rudin ProVega van Ruitenberg Ingredients doet dankzij de vezelstructuur kip, pulled pork en draadjesvlees vergeten.
25 Samen tegen voedselverspilling
In 2030 moet voedselverspilling in Nederland zijn gehalveerd, dat maakte de Taskforce Circular Economy in Food bekend.
28 Personalised Nutrition; wie is de diëtist van de toekomst?
WUR en TNO hebben breed onderzoeksprogramma over gepersonaliseerde voeding en gezondheid. Retail en de voedingsmiddelenindustrie zijn geïnteresseerd.
32 ‘Clean label gaat ook over de mate waarin je een product bewerkt’
Marc Veltman strijdt tegen smaakherrie.

In deze editie
De (logistieke) weg  naar de toekomst

De (logistieke) weg naar de toekomst

Bijna 1.700 standhouders uit 48 landen, interessante lezingen en een recordaantal bezoekers; Anuga FoodTec in Keulen bracht voor elk wat wils. EVMI zocht deze keer vooral naar de vele verschillende manieren waarop bedrijven en organisaties invulling geven aan de logistiek van (hun) processen. Droogte aardappel van binnen meten  Kiremko, gevestigd...

Weg uit het ziekmakende voedingspatroon

Weg uit het ziekmakende voedingspatroon

                                 Foto: Voedingsdeskundige Ralph Moorman. Credits Foodlog Op 4 juni 2018 organiseert Foodlog het congres Gezonde Innovatie. Industrie (houdbaar én vers), retail, wetenschap, diëtisten, tegendraadse denkers én kritische...

Nieuwe meetmethodes Eurofins voor hoger gehalte voedingsvezel

Nieuwe meetmethodes Eurofins voor hoger gehalte voedingsvezel

De term ‘koolhydraatarm’ wordt door een groeiende groep consumenten omarmd. Terwijl onder koolhydraten ook voedingsvezels vallen: essentiële bouwstoffen voor het lichaam van zowel mens als dier. De juiste wijze van declareren op het etiket helpt misverstanden voorkomen. En biedt kansen voor de levensmiddelenproducent.

Winst behalen op logistieke efficiëntie

Winst behalen op logistieke efficiëntie

De energietransitie vormt de komende jaren de grootste uitdaging voor de transport- en logistieksector, ook in food. De automatisering en robotisering binnen de branche is in volle gang. Toch zal het nog jaren duren voordat de eerste zelfrijdende vrachtwagens hun intrede zullen doen, denkt Sjel Wijngaards, voorzitter van Transfrigoroute Holland, een...

Samen tegen  voedselverspilling

Samen tegen voedselverspilling

In 2030 moet voedselverspilling in Nederland zijn gehalveerd. Op 20 maart maakte de Taskforce Circular Economy in Food deze doelstelling bekend in De Verspillingsfabriek in Veghel. Grote bedrijven, kennisinstellingen en de overheid willen in Europa op kop lopen in de strijd tegen voedselverspilling. Supermarkten gooien dagelijks 425.000 broden weg....

Wie is de diëtist van de toekomst?

Wie is de diëtist van de toekomst?

Wageningen University & Research (WUR) heeft samen met TNO een breed onderzoeks-programma over gepersonaliseerde voeding en gezondheid. Onderdeel daarvan is het beoordelen van relevante parameters voor een persoonlijk voedingsadvies. Retail en de voedingsmiddelenindustrie zijn geïnteresseerd in deze ontwikkeling. Aan menselijk DNA kun...

Marc Veltman strijdt tegen smaakherrie ‘Clean label gaat ook over de mate waarin je een product bewerkt’

Marc Veltman strijdt tegen smaakherrie ‘Clean label gaat ook over de mate waarin je een product bewerkt’

Twaalf jaar geleden werd fooddesigner en innovatiestrateeg Marc Veltman vader. “Toen zei ik tegen mijzelf: ik wil iets veranderen in deze wereld. Ik vind dat iedereen recht heeft op eerlijk en echt eten. Meer smaak en minder suiker, zout of E-nummers. Er liggen tegenwoordig voedingsmiddelen in de schappen die de benaming ‘voeding’...

IFFI en Jaap Korteweg over plantaardige toekomst ‘We willen de vleesliefhebber voor de gek houden’

IFFI en Jaap Korteweg over plantaardige toekomst ‘We willen de vleesliefhebber voor de gek houden’

Vleesvervangers – waar staan we nu en wat ligt er in het verschiet? Die vraag wilde het Ingredients For Food Innovators-netwerk beantwoorden tijdens een diner en bijeenkomst in april. De Vegetarische Slager Jaap Korteweg presenteerde zijn visie. Plantaardige proteïnes lijken de toekomst van food in belangrijke mate te bepalen, zeker als...

Vezelstructuur doet  dierlijk vlees vergeten

Vezelstructuur doet dierlijk vlees vergeten

Van hartige vullingen voor de bakkerijmarkt tot diervriendelijke eiwitbronnen met de kenmerkende vezelstructuur van echt vlees. Ruitenberg Ingredients richt zich op niches met toegevoegde waarde in de internationale markt voor ingrediënten en halffabrikaten. Nieuw is de Rudin ProVega: dankzij de vezelstructuur moet deze vleesvervanger kip, pulled...