EVMI 4 2018

Processing en apparatuur, dat is het thema van deze editie. Een onderwerp waar ik eerlijk gezegd nog een hoop over kan leren. Dus ik was blij met de ontwikkelingen bij Endress+Hauser en de presentatie die de ontwikkelaars daarover gaven aan de pers. En daar waar de echt technische aspecten van de nieuwste instrumenten misschien iets aan mij voorbij gingen, ving ik wel duidelijk op dat één van de grote problemen in de voedingsmiddelenindustrie een gebrek aan goed geschoolde medewerkers is. Of eigenlijk moet ik uitdaging zeggen hè? Een uitdaging waar het ambacht voor staat, waar het mkb mee worstelt en waar bedrijven als Endress+Hauser en TOP mee te maken hebben, aldus Michelle de Koning

In deze uitgave:

08 ‘We gaan gesteriliseerde producten substantieel verbeteren’
Interview met Wouter de Heij, CEO van TOP bv over milde pasteurisatie en sterilisatie, fresh convenience en all-naturalness.
12 Lokaal produceren is de toekomst
Lely wil de in de melkveehouderij ontwikkelde kennis op het gebied van robotisering en data verderop in de voedselketen toepassen.
14 Bioprocess Pilot Facility is klaar voor testen voedingsmiddelen
Voedingsmiddelenproducenten brengen voedingsmiddelen liever niet direct van het laboratorium naar de productielijn. Nu kunnen zij via Delft.
16 Nieuwste ontwikkelingen bij Endress+Hauser
Waar staan we en waar gaan we naartoe op het gebied van proces(automatisering) en ‘smart-instrumentatie’?
19 Column van Marcel van Haren
22 Sla uit het lab
Vitro Plus, groot geworden in varens, past die kweekmethode nu toe op sla.
28 Olam International introduceert AtSource
30 Congres Gezonde Innovatie; van praten naar gezond doen
31 Product in beeld - Of je wortel lust
33 Column Maurice van der Spek
35 Food Claims Centre opent traject voor mkb food
36 Vijf redenen om FoodFirst Network in de gaten te houden
Dit platform wil de manier waarop Nederlanders omgaan met eten definitief veranderen.

In deze editie
Vitro Plus ontwikkelt nieuwe kweekmethode

Vitro Plus ontwikkelt nieuwe kweekmethode

Vitro Plus in het Zeeuwse Burgh-Haamstede is groot geworden in varens. Het bedrijf exporteert wereldwijd 80 procent van de totale kweek van deze plant. In een enorm laboratorium worden de planten van weefsel en sporen tot plantje opgekweekt in bakken onder ledverlichting. Het bedrijf is nu bezig deze kweekmethode toe te passen op groente, te beginnen...

Ecologische en maatschappelijke impact meten

Ecologische en maatschappelijke impact meten

Agrobedrijf Olam International introduceerde in april AtSource, een duurzaamheidssysteem dat informatie verschaft over de ecologische en maatschappelijke impact van landbouwproducten op hun weg van het veld naar de fabriek of winkel. AtSource stelt Olam beter in staat om de ecologische voet-afdruk van de 4,7 miljoen landbouwers in de toevoerketen van...

Wouter de Heij, CEO van TOP bv ‘Gesteriliseerde producten substantieel verbeteren’

Wouter de Heij, CEO van TOP bv ‘Gesteriliseerde producten substantieel verbeteren’

Milde pasteurisatie en sterilisatie, fresh convenience en all-naturalness: dat zijn volgens ­Wouter de Heij de grote ontwikkelingen waar bedrijven in de levensmiddelenindustrie op moeten ­inspringen. “Doe je dat niet, dan mis je de boot”, aldus de CEO van TOP bv, een bedrijf dat zich bezighoudt met productontwikkeling, procestechnologie...

Ieder etmaal telt bij vrijgaveprocedures

Ieder etmaal telt bij vrijgaveprocedures

Het laboratorium van Eurofins Food & Feed Testing Netherlands in Wijhe is als eerste laboratorium in Nederland bevoegd om analyses van Salmonella en Listeria door middel van de door Eurofins zelf ontwikkelde PCR-analyse BacGene onder accreditatie te mogen uitvoeren. Ook de locatie Heerenveen en de satellietlabs van Eurofins zijn bezig om de methode,...

Digitaal voedsel?

Digitaal voedsel?

Er is iets vreemds gaande in de voedselindustrie. Digitalisering drijft de veranderingen en maakt dingen mogelijk die tot voor kort niet voor mogelijk werden gehouden. Anderzijds lijken consumenten steeds meer analoog voedsel te willen. Authentiek, ambachtelijk, zonder toevoegingen, diervriendelijk en bovenal ook duurzaam. Liefst natuurlijk tegen een...

Lokaal ­produceren is de ­toekomst

Lokaal ­produceren is de ­toekomst

Familiebedrijf Lely in Maassluis heeft met producten en diensten voor de melkveehouderij een belangrijke kennispositie opgebouwd in onder andere robotisering, data, sensoriek en kunstmatige intelligentie. Het bedrijf wil de ontwikkelde kennis ook verderop in de voedselketen toepassen. Bijvoorbeeld door boeren te ondersteunen bij de lokale productie...

Klaar voor testen  voedingsmiddelen

Klaar voor testen voedingsmiddelen

De meeste voedingsmiddelenproducenten brengen voedingsmiddelen liever niet direct van het laboratorium naar de productielijn. Die stap is in de praktijk vaak net wat te groot. Goed nieuws dus dat zij voortaan in Delft terecht kunnen voor het testen met supplementen, ingrediënten en eindproducten op pilotplantschaal. Sinds kort prijkt het FSSC...

Nieuwste ontwikkelingen bij Endress+Hauser

Nieuwste ontwikkelingen bij Endress+Hauser

Waar staan we en waar gaan we naartoe op het gebied van proces(automatisering) en ‘smart-instrumentatie’? Endress+Hauser werkt hard aan de Industrial Internet of Things, zet de volgende stap in voorspellend onderhoud en ontwikkelde instrumenten die automatisch ­kalibreren. Endress+Hauser ziet innovatie als brandstof voor de toekomst....

Van praten over gezond eten, naar gezond doen

Van praten over gezond eten, naar gezond doen

Het is helemaal niet moeilijk om mensen gezonder te laten eten. Je moet je er als levens-middelenmaker of -verkoper verantwoordelijk voor voelen. Vervolgens met een flinke groep verkopende partijen nieuwe, mensen dienende doelen vaststellen. En ten slotte de overheid laten zorgen dat ook de achterblijvers het spel zo gaan spelen. Dat spraken Rob Baan,...

Vijf redenen om het FoodFirst Network in  de gaten te houden

Vijf redenen om het FoodFirst Network in de gaten te houden

“Nederland moet en zal gezonder.” Daarom startten Jan Dekker en Rudolph van Veen na de tv-zender 24Kitchen een nieuw platform: FoodFirst Network. “Nog veel meer dan toen gericht op gezondheid.” Ze willen de manier waarop Nederlanders omgaan met eten definitief veranderen. Vijf redenen om dit initiatief in de gaten te houden. Oprichter...