EVMI 4 2020

evmi-4-2020-cover

In EVMI editie vier:

"Over smaak is nog maar weinig bekend"

We weten veel te weinig over smaak. Onze kennis over bereidingswijzen holt achteruit. En met de schaalvergroting in de landbouw is in de afgelopen decennia ook nog de smaak van landbouwproducten achteruitgegaan. Dat betoogt smaakprofessor Peter Klosse. Hij promoveerde in 2004 met een proefschrift over smaak en is momenteel als lector verbonden aan het lectoraat Gastronomy in Foodservice van Hogeschool Zuyd in Maastricht. “We zijn met z’n allen voedselanalfabeet en dat vinden heel veel mensen prima.” 

Ecoscore: haalbaar of fantasie?

Het Belgische Colruyt werkt aan een ‘ecoscore’. Die moet het milieu-effect van producten aangeven op de verpakking. Wat wil Colruyt? En kan dat wel? 

Eiwitten winnen uit eendenkroos

Rubisco Foods wint plantaardige eiwitten uit waterlinzen en plantaardige reststromen. Het bedrijf opende op 5 maart op innovatiecentrum The Green East in Raalte de deuren van zijn nieuwe, modulair opgezette fabriek. 

In deze editie
Over smaak  valt wel te twisten

Over smaak valt wel te twisten

We weten veel te weinig over smaak. Onze kennis over bereidingswijzen holt achteruit. En met de schaalvergroting in de landbouw is in de afgelopen decennia ook nog de smaak van landbouwproducten achteruitgegaan. Dat betoogt smaakprofessor Peter Klosse. “We zijn met z’n allen voedselanalfabeet en dat vinden heel veel mensen prima.” Smaakprofessor...

Bunge Loders Croklaan gebruikt vet om suiker te verlagen

Bunge Loders Croklaan gebruikt vet om suiker te verlagen

Bunge Loders Croklaan introduceert Sweetolin, de eerste commerciële oplossing die vet gebruikt om suikerverlaging in chocolade confectie-producten mogelijk te maken. Hoe werkt het, en wat maakt het anders dan andere oplossingen? Of het nu is door afspraken met de overheid of wensen vanuit de consument, om suikerreductie kan niemand meer heen....

Eiwitten winnen uit eendenkroos

Eiwitten winnen uit eendenkroos

Rubisco Foods wint plantaardige eiwitten uit waterlinzen en plantaardige reststromen. Het bedrijf, dat voorheen bekend stond als ABC-Kroos, opende op 5 maart op innovatiecentrum The Green East in Raalte de deuren van zijn nieuwe, modulair opgezette fabriek.  “De naam ABC-Kroos bekte internationaal niet zo lekker”, aldus Hans Derksen,...

Interview: Nestlé in coronatijd

Interview: Nestlé in coronatijd

De coronacrisis heeft ook voor grote fabrikanten allerlei consequenties. We spreken met Marjolijn Niggebrugge, commercieel directeur van Nestlé Nederland.  Net als zovelen, werkt Niggebrugge nu thuis. Met merken als KitKat, Nescafé, Maggi, Starbucks, Garden Gourmet en Wagner opereert Nestlé in allerlei categorieën voor...

Ecoscore op de verpakking: haalbaar of fantasie?

Ecoscore op de verpakking: haalbaar of fantasie?

Het Belgische Colruyt werkt aan een ‘ecoscore’, vergelijkbaar met de Nutri-Score. Die moet het milieu-effect van producten aangeven op de verpakking. Wat wil Colruyt? En kan dat wel? We vragen het aan drie duurzaamheidsdenkers. Stefan Goethaert, directeur productie en kwaliteit bij Colruyt Group, kwam er begin januari mee, in het Belgische...

De risico's van oppervlaktebesmetting

De risico's van oppervlaktebesmetting

Sommige voedselveiligheidsrisico’s zijn hardnekkig. Zo hardnekkig, dat acceptatie op de loer ligt. Maar zijn deze risico’s echt onafwendbaar? Wageningen Food & Biobased Research bracht de afgelopen vier jaar in kaart hoe oppervlakte-besmettingen in de levensmiddelenindustrie ontstaan en wat er tegen te doen is. “Volgens schattingen...

Boekrecensie: Wat schaft de toekomst?

Boekrecensie: Wat schaft de toekomst?

Hoe voeden we de wereld over dertig jaar? Alleen die vraag stellen maakt je tegenwoordig al trendy in de foodwereld. De antwoorden lopen nogal uiteen. In haar boek Wat schaft de toekomst? bezoekt journalist Amanda Little een reeks pioniers in de voedselsector om een beeld te scheppen van de mogelijke oplossingen. Het wereldwijde voedselsysteem krijgt...

Serendipiteit: geef toeval de ruimte

Serendipiteit: geef toeval de ruimte

In een tijd waarin R&D-afdelingen binnen de voedingsindustrie nog veelal gestuurd worden aan de hand van getallen, targets of KPI’s, het zogenaamde spreadsheet management, breek ik graag een lans voor serendipiteit. Dit begrip, afgeleid van het Engelse ‘serendipity’, staat voor iets ontdekken of uitvinden waar je niet naar op zoek...

Hoe test je de houdbaarheid van niet gekoelde producten?

Hoe test je de houdbaarheid van niet gekoelde producten?

Hoe bepaal je de houdbaarheid van een product? Voor niet gekoelde producten bestaat geen wetgeving behalve dat het product voedselveilig moet zijn gedurende de gehele houdbaarheidstermijn. Dat maakt het voor fabrikanten lastiger om de houdbaarheid van hun producten te bepalen. Maar hier kan Eurofins bij helpen.  De houdbaarheid van producten is...

Persluchtperikelen bij Ekro - Hoe onderhoud en standaardisering voor ­energiebesparing zorgt

Persluchtperikelen bij Ekro - Hoe onderhoud en standaardisering voor ­energiebesparing zorgt

Kalfvleesverwerker Ekro slacht jaarlijks zo’n 450.000 kalveren, waarbij het bedrijf een grote hoeveelheid perslucht gebruikt. Ekro heeft de hulp van persluchtspecialist Airsave ingeroepen voor het verbeteren en onderhouden van de pneumatische installaties. “Dankzij Airsave is de continuïteit van de verschillende lijnen in de productie fors verbeterd.”