EVMI 4 2021

Met het thema Ingrediënten kun je alle kanten op. En dat maakt EVMI 4, die je hier online kunt lezen, een extra kleurrijke editie. Abonnees hebben het papieren magazine ontvangen en hieronder vind je alle artikelen ook online.

Hoofdredacteur Janet Kooren neemt je alvast mee in haar Redactioneel:

Creatief door schaarste 

Mijn keuken wordt verbouwd. En zoals dat met veel verbouwingen gaat, duurt het langer dan gepland, verwacht en gehoopt. Tijdens de verbouwing staat de halve keukeninventaris in de schuur, door een lieve vriendin in dozen gepakt. Met de hoop die na maximaal twee weken weer uit te kunnen pakken. Die twee weken werden twee maanden en hopelijk, als jij dit leest, staat alles op zijn nieuwe plek. Fingers crossed.

Een uitdaging, als je voor het koken niet blindelings kunt grijpen naar de ingrediënten die je voor precies dit gerecht nodig hebt. In de gestapelde dozen gaan zoeken naar dat ene potje, dat heb ik al snel opgegeven. Dus ga je kijken naar alternatieven die je wel binnen handbereik hebt, en kom je tot verrassende nieuwe ontdekkingen. Een enkele teleurstelling neem je op de koop toe.

Zo moet het ongeveer in de wereldhandel gaan. Als je je vertrouwde ingrediënten ineens niet meer zo makkelijk kunt krijgen - hetzij door corona, hetzij door het vastlopen van de Ever Given: ga je experimenteren, zoek je vervangers, of heb je pech? Een pleidooi voor minder globalisering en dichter bij huis sourcen.

En misschien ook wel een pleidooi voor het printen van voedsel. Alhoewel je ook dan te maken hebt met de beschikbaarheid van de - hm, hoe zullen we ze noemen - ingrediënten?

Maar niet alleen diverse ingrediënten waren ineens schaars, gisteravond was het zelfs een item waard op het achtuurjournaal: de prijzen van karton rijzen de pan uit! Daar heb ik gelukkig in mijn keuken dan weer geen last van. Maar of dit doorbelast gaat worden in de consumentenprijzen, is nog niet helder.

In ieder geval verheug ik me erop om weer gewoon blindelings - na enige gewenning van de nieuwe productlocaties - mijn ingrediënten te kunnen pakken en aan te kunnen vullen. De opslagcapaciteit in de nieuwe keuken zal het probleem in ieder geval niet zijn.

janet portret

Janet Kooren
Hoofdredacteur
janetkooren@aleapublishers.nl

In deze editie
‘Lekker moet lekker blijven’

‘Lekker moet lekker blijven’

Theo Heere is directeur van de VBZ, branchevereniging in lekkers: leden houden zich bezig met de productie van koek, snoep, chocolade, zoutjes en chips. De grootste uitdaging voor de branche is suiker- en zoutreductie.  VBZ - de lekkerste branche van Nederland, volgens hun website, zet vooral in op maximale portiegrootte en heldere informatie,...

Column: Ingrediënten­-ontwikkeling

Column: Ingrediënten­-ontwikkeling

De ontwikkeling van nieuwe ingrediënten is na WOII sterk op gang gekomen. De behoefte aan meer voedsel was toen erg groot. Er moest ‘brood op de plank’ komen, en wel zoveel mogelijk.

Dienst helpt risico’s te minimaliseren: ‘Ken je Keten!’

Dienst helpt risico’s te minimaliseren: ‘Ken je Keten!’

Spice Route Sourcing haalt peperspecerijen van allerlei origines naar Nederland of verkoopt deze direct aan de klant. Het bedrijf laat álle partijen testen vóórdat de peper de handel ingaat door middel van de nieuwe dienst van Eurofins: ‘Ken je Keten!’

Herformuleren suikerreductie: WUR ontwikkelde nieuwe tool

Herformuleren suikerreductie: WUR ontwikkelde nieuwe tool

In 2014 ondertekenden de rijksoverheid en enkele organisaties het Akkoord Verbetering Productsamenstelling met als doel minder zout, suiker en verzadigd vet in levensmiddelen. In de producten waarover destijds afspraken zijn gemaakt, is dit aandeel ook daadwerkelijk gedaald.

Column: Samen bij de tijd

Column: Samen bij de tijd

De wetgeving omtrent voedseletiketten vereist een bepaalde ‘intentie’ en streeft naar ‘transparantie’ vanuit bedrijven in de voedselindustrie. Maar wat wordt daarmee precies bedoeld? Op 20 mei werd door IFFI een sessie georganiseerd waarin die wetgeving werd uitgelegd. Mede-oprichter Renee Boerefijn faciliteerde de sessie. Annemieke Tops was spreker:...

Gezondheidsclaim maakt haver steeds populairder

Gezondheidsclaim maakt haver steeds populairder

In steeds meer producten wordt haver verwerkt omdat het zo gezond is. In supermarkten en natuurvoedingswinkels is haver in steeds meer varianten te verkrijgen. Als havermout of havervlokken, maar ook als essentieel bestanddeel van muesli, haverdrank, haverrepen, haverkoeken en haverbrood.

Pas op met gebruik additieven: Stappenplan NVWA als hulpmiddel

Pas op met gebruik additieven: Stappenplan NVWA als hulpmiddel

Tegenwoordig worden steeds meer visproducten en maaltijden bereid met smaakmakers als sauzen, marinades, kruiden, mengsels van oliën, specerijen en kruiden. De eindproducten zijn panklaar voor de consument, dat is wel zo makkelijk.

La Fish geeft visbranche impuls

La Fish geeft visbranche impuls

Vis is in opkomst, maar de smaakmakers voor vis zijn een ondergeschoven kindje. Dat moet anders, vonden ze bij Epos. De kruiden- en specerijenleverancier ontwikkelde daarom een nieuwe lijn die het beste in vis naar boven haalt.

Tekorten door de coronapandemie

Tekorten door de coronapandemie

”Waar gaat dit heen”, schoot in maart 2021 door me heen, toen de rust weer enigszins terugkeerde op de werkvloer. Ja, we zaten nog midden in de derde golf, maar de eerste beloftes van de heropening van horeca waren al uitgesproken.

Vega uit de printer

Vega uit de printer

Hoe voldoen we in de toekomst aan de almaar groeiende vraag naar vlees? Wereldwijd stellen wetenschappers dat we op zoek moeten naar alternatieve eiwitbronnen. Tijdens de online conferentie ‘Science and Technology for Meat Analogues’ deelden wetenschappers hun inzichten, met uiteenlopende manieren om vleesvervangers te verbeteren.