EVMI 4 2022

Inhoud
ACTUEEL
- Redactioneel
- Feiten & cijfers
- Nieuws
- Interview Marion Koopmans
FOOD INNOVATIE
- Nationale Aanpak Productverbetering
Stapsgewijs verbeteren
MANAGEMENT
- Food in Transitie 2030
Hoofd- en hartingrediënten - Procesveiligheid en testen
PROCESSING EN PRODUCTIE
- GreenTechLab Fontys
Digital twinning in de food - Column IFFI
FOOD LAB
- Vetzuren uit organisch afval
Robuust en circulair - Canolapro - innovatieve ontwikkeling
- NEN - meepraten over norm
EN VERDER
- Column IJsbrand Velzeboer
- Carrière - Marleen van de Groep
- De Toekomst - Willemijn ten Hoor
- Boeken
In deze editie
Fontys GreenTechLab onderzoekt mogelijkheden digital twinning in de foodsector
De Industrie 4.0 revolutie heeft een impact op alle productieprocessen en digital twinning speelt daarin een belangrijke rol. Dat is een virtuele representatie van de realiteit direct daaraan gekoppeld. Kan je deze technologie ook toepassen in de agro en food sector? Marcel Roosen, manager van het Fontys GreenTechLab zoekt uit welke mogelijkheden er...
De meest efficiënte route naar voedselveiligheid
Het op de markt brengen van nieuwe producten kost tijd en geld. En volgens veel producenten van voedingsmiddelen wordt er veel tijd besteedt aan validatietesten.
Gans als borrelhapje
In ons land hebben we een overschot aan wilde ganzen. Kun je daar iets mee? Een aantal studenten bedacht een toepassing, in de vorm van borrelhapjes. Willemijn ten Hoor (22) besloot het concept verder uit te breiden en staat nu aan het roer van Saucijs UNIQ.
Waar leg je de grens?
De huidige pandemie vond haar oorsprong in China, maar de volgende zou best wel eens in Nederland kunnen ontstaan. We kampen met de grootste vogelgriepepidemie ooit en de risico’s nemen toe. Hoogleraar virologie Marion Koopmans: “We moeten de hand in eigen boezem steken.”
Hoofd- en hartingrediënten
Mensen zijn zich steeds bewuster van wat ze consumeren. Dat wat ze consumeren is een verlengde van hetgeen wat zij belangrijk vinden: dat wat in lijn ligt met hun normen en waarden. Consumeren is een extensie van wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden. Daarom stellen ze zichzelf steeds vaker de ‘lastige’ vragen over herkomst, waarde en productie: transparantie...
Procesveiligheid: van grondstof tot consument
Als het om voeding gaat, moeten alle stappen in de keten veilig zijn. Je bent zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van je eigen proces, voor de schakel die je vormt in de levensmiddelenketen. In de levensmiddelenketen is het wettelijk verplicht om je proces in kaart te brengen en de risio’s te borgen.
Meer dan smaak en inspiratie
Smaak, daar draait het om bij Epos & Dutch Spices. Of het nu gaat om het vinden van nieuwe smaaksensaties of het verbeteren van bestaande recepturen: productontwikkeling is een belangrijk onderdeel van het bedrijf. Op eigen initiatief en in samenwerking met de klant zorgt Epos voor vernieuwing.
Vetzuren uit organisch afval
Vetzuren zijn een belangrijk ingrediënt van voedingsmiddelen. De behoefte om deze op een circulaire manier te produceren, wordt sterker. ChainCraft voorziet hierin door diverse vetzuren te maken uit organische reststromen van de voedingsindustrie.
‘Bitten by the bug’
Marleen van de Groep werkt als accountmanager voor SVZ, een bedrijf dat handelt in onder meer puree, sappen en concentraten van groenten en fruit. Ze heeft inmiddels zo’n twintig jaar ervaring in de voedingsingrediëntenbranche en werkte voor verschillende bedrijven. “Ik vind dit een heel prettige branche om in te werken. De dynamiek en het internationale...
Hygiënisch ontwerp
Als je in de vorige eeuw over dit onderwerp begon, kreeg je vaak de vraag van welke zeurplaneet je kwam. Een machine moest zo goedkoop mogelijk gemaakt worden, het liefst in rvs en doen waarvoor hij bestemd was. Maar in de voedingsmiddelenindustrie, waar met eiwitten van dierlijke oorsprong gewerkt wordt of voor een kwetsbare doelgroep geproduceerd...