EVMI 5 2021

De zomerbreak is voorbij en EVMI is terug met editie 5. En hoe, want met Food Lab als thema is het een extra interessant nummer geworden, bomvol nieuwe ideeën en toepassingen uit zowel de wetenschap als de praktijk.

Hieronder vind je gedurende de komende week alle artikelen uit het blad. Maar eerst vertelt hoofdredacteur Janet Kooren in haar Redactioneel meer over de editie, inclusief update over haar nieuwe keuken. "Het mag nog niet de naam 'culininair' dragen, maar het gaat om de intentie, zullen we maar zeggen."

Eruit halen wat erin zit

Voedsel verbeteren is waarschijnlijk al vanaf het begin van de mensheid een issue. Ik probeer me voor te stellen wanneer en hoe dat begon. Het gebruik van vuur was natuurlijk een belangrijke stap, maar daarvoor? Probeerden de eerste mensen smaakcombinaties van verschillende voedingsmiddelen uit? Bewerkten ze hun voedsel ook al voor het gebruik van vuur?

In de tijd waarin wij leven is het bewerken zo ongeveer gemeengoed voor al het voedsel dat we nuttigen. Behalve dan misschien bij de appels die ik gisteren bij een boertje langs de weg kocht. Alhoewel dat ras, de Delbare, een nieuw ras is en dus ook door bewerken is ontstaan.

Tijdens een gesprek met Merel Rijnen, die je achter in dit magazine aantreft, werd ik gegrepen door haar enthousiasme. Over prutsen met chocola en meel in je wimpers. Experimenteren, proeven, combineren, testen. Ze leeft haar droom, of zo lijkt het in ieder geval.

En op het niveau van de millimeter valt er nog veel meer te melden. Zo dook onze ‘eigen’ Michelle Wijma in het bericht dat sensoren ons kunnen vertellen of er bacteriën aanwezig zijn in het voedsel. Al voor het de productieketen verlaat. En dat een slimme verpakking invloed heeft op de smaakbeleving van een product.

Maar wat die verpakking betreft: Een eikenprocessierups heeft zijn verpakking niet echt mee als je hem als smakelijk hapje wilt zien. Toch blijkt ook daar iets culinairs van te maken.

Intussen zijn mijn kinderen de nieuwe keuken aan het ontdekken. Het mag nog niet de naam ‘culinair’ dragen en de keuken heeft niet de uitstraling van een laboratorium, maar wat er uit komt doet er soms wel aan denken. Het gaat om de intentie, zullen we maar zeggen. En als we het ‘slim’ spelen, halen we eruit wat erin zit. Net als bij Nouryon.

janet portret

Janet Kooren
Hoofdredacteur
janetkooren@aleapublishers.nl

In deze editie
Zelftest voor allergenen in etenswaren

Zelftest voor allergenen in etenswaren

Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben een zelftest ontwikkeld waarmee consumenten in de toekomst thuis voedingsproducten kunnen testen op allergenen.

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Psychologische processen kunnen de smaakwaarneming en de keuze voor producten met een verlaagd suikergehalte beïnvloeden. Dit inzicht kan helpen de consumentenacceptatie van deze voedingsproducten te verhogen.

EVMI 5 gelanceerd als digitaal magazine

EVMI 5 gelanceerd als digitaal magazine

Editie 5 van EVMI staat voor je klaar als digitaal magazine. Blader gemakkelijk door alle artikelen over het thema Food Lab. En zoals altijd is ook EVMI 5 gevuld met andere actuele verhalen en diverse bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie.

Suikertaks als oplossing?

Suikertaks als oplossing?

Eind 2018 presenteerde de overheid het Nationaal Preventieakkoord (NPA): een serie doelstellingen om de Nederlandse bevolking gezonder te laten leven. Anno 2021 zijn er slechts dertien van de 39 gestelde doelen in het NPA gehaald op, concludeerde het RIVM in juli. We eten veelal nog te ongezond.

Eikenprocessierupssaus tegen verspilling

Eikenprocessierupssaus tegen verspilling

Eikenprocessierupssaus smaakt een beetje als vissaus. Dat ontdekte Emile Corre, kunstenaar en fruitslager van de rozebunker.nl.

Verzekeren van bedrijfsrisico’s wordt steeds lastiger

Verzekeren van bedrijfsrisico’s wordt steeds lastiger

De verzekerbaarheid van bedrijfsrisico’s in de voedingsmiddelenindustrie staat onder druk. Dat heeft onder meer te maken met schades in de voedingsmiddelen-industrie, klimaatschades, een slecht investeringsklimaat en consolidatie in de verzekeringsmarkt. Het wordt steeds moeilijker om brand- en bedrijfsrisico’s te verzekeren.

De kortste route naar voedselveiligheid

Het op de markt brengen van nieuwe vlees- en pluimveeproducten kost tijd en volgens veel verwerkers wordt er te veel aan validatietesten besteed.

TLR, uw innovatieve onderzoekspartner

Innoveren kun je als bedrijf niet alleen. TLR werkt hiervoor dan ook samen met klanten, brancheorganisaties, kennis-, onderzoeksinstellingen zoals Universiteiten, Hogescholen en overheidspartners zoals ministeries, GD’s en NVWA.

Sjoemelen of fraude: Tips om risico op voedselfraude te verkleinen

Sjoemelen of fraude: Tips om risico op voedselfraude te verkleinen

Honing aangelengd met siroop, kweekvis die wordt verkocht als wilde vis, sesamzaadjes die uit een ander land afkomstig blijken te zijn: een greep uit recente voedselfraudezaken. Dergelijke zaken bezorgen producenten kopzorgen, want voedselfraude is lastig tegen te gaan.

Column: Producten moeten goed smaken

Column: Producten moeten goed smaken

Hoe ga je als bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie mee met de tijd? Bij Griffith Foods, producent van voedingsingrediënten, gaat het om het blenden van innovatie en duurzaamheid. Johan Boot, Vice President Research and Development bij Griffith Foods Europe & Africa vertelt over de strategie van het bedrijf: duurzaam groeien door middel van innovaties....