EVMI 5 2022

EVMI 5 gaat over het thema automatisering. In deze editie: Interview met Erasmus Q-Intelligence over voorspellingstools, het AGROS-project van WUR en een nieuwe stappenmoter voor food. Lees de artikelen uit EVMI 5 hier online.
Inhoud
Actueel
- Redactioneel
- Feiten & cijfers
- Interview Erasmus Q-Intelligence
Food Innovatie
- Autonome kassen
AGROS-project van WUR
- IFFI Startup-bijeenkomst
Management
- Florerende medewerkers
Maken een florerend bedrijf
Processing en Productie
- Met medische precisie
Nieuwe stappenmotor, ideaal voor food
- Kikkoman
Frequentieregelaars zorgen voor besparing
Food Lab
- Algen kweken in een bioreactor
De kleine klimaatredders
En verder
- Column - IJsbrand Velzeboer
- Column - IFFI
- Column - SOL
- Carrière - Alice & Benjamin
- De Toekomst - Ellen Reijers
- Boeken
In deze editie
De uitdaging van navulbare verpakkingen
Met de opmars van verpakkingsvrije supermarkten wegen consumenten vaker zelf producten af. Welke stappen moeten fabrikanten zetten om consumenten te verzekeren dat ze de juiste prijs betalen voor de goederen die ze op de weegschaal leggen?
Stilstand in het proces voorkomen met radar
Elk bedrijf in de procesindustrie herkent het; ongeplande downtime. Veel bedrijven nemen een bepaalde hoeveelheid voor lief en proberen het zo snel mogelijk te verhelpen. Voorkomen is echter beter dan genezen. Hoe? Met radartechnologie.
Verantwoord, duurzaam en plantaardig
Het Cosun Nutrition Center is het nieuwe kenniscentrum van Royal Cosun waarmee het bedrijf zijn voedingskundig werkterrein verbreedt naar alle dochterondernemingen. Dit kenniscentrum heeft als doel meer wetenschappelijke kennis te vergaren over plantaardige voeding.
Geautomatiseerde voorspelling van afzet
Welke afzet kunnen wij de komende tijd verwachten? Hoe zorgen we ervoor dat we niet te weinig maar ook niet te veel produceren? Hoe kunnen we onze afzet vergroten?
Het AGROS-project | Werken aan een autonome kas
Voor een steeds verder groeiende bevolking speels glastuin-bouw een sleutelrol in de productie van verse groenten en fruit. In de afgelopen decennia zijn glastuinbouwbedrijven steeds groter geworden en de teelt steeds complexer.
Column | Zegen of risio?
Automatisering is de inspanning om inspanning te besparen én een keiharde voorwaarde om de kostprijs van een product laag te houden. Besparing op de loonkosten is vaak het hoofdmotief. Op de tweede plaats komt de verhoging van de productiesnelheid die de vaste kosten per producteenheid drastisch doet dalen.
De florerende mens als succesindicator
Technologische ontwikkeling zoals automatisering werkt als smeerolie in het versnellen van transities. Alleen staat naast die technologie wel een mens, die de transitie vaak met angst voor het verdwijnen van diens baan aanschouwt.
Empack pakt uit in Gent
Op 14 & 15 september ontmoeten in Flanders Expo de verpakkingssector en de geografisch sterk vertegenwoordigde voedingsindustrie uit West- en Oost-Vlaanderen elkaar.
Column | Automatiseren?
Ons bedrijf produceert proces flavours uit plantaardige eiwitten, oftewel veganachtige smaakstoffen. En het loopt goed. Exter kent een business die om de vijf jaar verdubbeld, Dit in combinatie met de vele innovaties in ons bedrijf, is er een grote behoefte aan het beheersen van het proces; complexe producten en productenpakketten, meer druk op de output....
Column | Richting, ruimte en steun
De foodsector is in transitie. Vraagstukken op het gebied van energietransitie, verduurzaming en arbeidsmarkt vragen om nieuwe haalbare en praktische oplossingen. Oplossingen die de sector helpen om beweging te brengen in die transitie. En die ervoor gaan zorgen dat we de consumenten kunnen blijven bedienen met lekkere, betaalbare en veilige producten.