EVMI 5 2022

EVMI 5 2022 cover

EVMI 5 gaat over het thema automatisering. In deze editie: Interview met Erasmus Q-Intelligence over voorspellingstools, het AGROS-project van WUR en een nieuwe stappenmoter voor food. Lees de artikelen uit EVMI 5 hier online. 

Inhoud

Actueel
- Redactioneel
- Feiten & cijfers
- Interview Erasmus Q-Intelligence

Food Innovatie
- Autonome kassen
AGROS-project van WUR
- IFFI Startup-bijeenkomst

Management
- Florerende medewerkers
Maken een florerend bedrijf

Processing en Productie
- Met medische precisie
Nieuwe stappenmotor, ideaal voor food
- Kikkoman
Frequentieregelaars zorgen voor besparing

Food Lab
- Algen kweken in een bioreactor
De kleine klimaatredders

En verder
- Column - IJsbrand Velzeboer
- Column - IFFI
- Column - SOL
- Carrière - Alice & Benjamin
- De Toekomst - Ellen Reijers
- Boeken

In deze editie
Nieuwe stappenmotor ideaal voor food

Nieuwe stappenmotor ideaal voor food

Een nieuw type stappenmotor ontstond tijdens het promotieonderzoek van Vincent Groenhuis. Voor het uitvoeren van gerobotiseerde borstpuncties in een MRI-scanner bleken zowel technologie als uitvoering van bestaande stappenmotoren (stepper motor) niet geschikt.

Fermentatiepersen met nieuwe aandrijving

Fermentatiepersen met nieuwe aandrijving

De fermentatiepersen van de sojasausfabrikant zijn onlangs voorzien van een nieuwe aandrijving en besturing, met frequentieregelingen die specifiek voorgeparametreerd zijn voor hydraulische systemen.

Digitaal professionaliseren

Digitaal professionaliseren

Plant Manager Peter heeft het be­grepen. Hun fabriek moet mee in de vaart der volkeren: digitaliseren, datagedreven gaan werken. Dát is wat Peter wil. Professionaliseren. Digi-professionaliseren noemt Peter het. Doen ze het niet, dan zal de fabriek het onherroepelijk afleggen tegen al die organisaties die wél op tijd de stap naar een centraal informatiesysteem...

Algen als kleine klimaatredders

Algen als kleine klimaatredders

In de natuur zijn algen al extreem efficiënt in fotosynthese en absorberen ze tien keer meer CO2 dan bomen en planten op land. In een bioreactor komt daar nog eens een factor tien bovenop. Festo heeft zo’n reactor gebouwd.

Praktische ontwikkeling

Praktische ontwikkeling

Alice van der Lans en Benjamin Verduijn werken sinds begin dit jaar als productontwikkelaar bij Koninklijke De Kuyper, producent en verkoper van alcoholhoudende dranken. Een familiebedrijf, dat in 1695 is opgericht door Petrus de Kuyper.

Van enzymen tot E-nummers

Van enzymen tot E-nummers

Jullie eigen hoofdredacteur moest er ook eens aan. Verdieping in voedingsmiddelentechnologie. Dus toen onze columnist IJsbrand Velzeboer zijn opleiding onder de aandacht bracht, gooide ik eens een balletje op. En ja, natuurlijk mocht ik komen!

Veel proeven hoort erbij

Veel proeven hoort erbij

Als klein meisje had Ellen Reijers (29) nooit gedacht dat ze later tompoucen zou ontwikkelen. Inmiddels gaat ze elke dag met plezier aan het werk bij Mademoiselle Desserts, producent van gebak en desserts. Heel de dag met zoveel lekkers bezig zijn, wie wil dat niet?