EVMI 5 2020

EVMI 5-2020

In EVMI editie 5:

“We werken mee aan de grootste voedselrevolutie ooit”
Na de verkoop van de Vegetarische Slager aan Unilever gaan Jaap Korteweg en Partij-voor-de-Dieren-senator Niko Koffeman met Those Vegan Cowboys een nieuw avontuur aan. Hun doel: het ontwikkelen van plantaardige alternatieven voor melk, kaas, yoghurt en boter. In hun lab in Gent moet de magie gaan plaatsvinden. EVMI sprak met Niko Koffeman.

Eiwitten van de toekomst
De gangbare basisingrediënten voor vleesvervangers, erwten en soja, zijn niet eindeloos voorhanden en/of verdienen geen duurzaamheidsprijs. Daarom onderzoeken verschillende bedrijven alternatieve eiwitbronnen.

De duurzaamheidsambities van HAK
HAK publiceerde een Maatschappelijk Impact Rapport met behaalde resultaten en duurzaamheidsambities en kiest voor ‘PlanetProof’. “We willen het debat aanzwengelen.

IJsbereiders maken suikervervanger
Suikervervangers in schepijs waren nooit succesvol. Bakkerijen ijsgrondstoffengroothandel Hefe van Haag maakte daarom een nieuwe suikervervanger: EQu. “Eindelijk een product dat vergelijkbaar is met suiker, maar niet de nadelen ervan heeft.”

Europeaan onderschat eigen impact op milieu
Hoewel een groot deel van de Europese consumenten denkt dat hun eetpatroon weinig invloed heeft op het milieu, zegt een groot deel rekening te houden met duurzaamheid van zijn voedsel, aldus de Europese consumentenorganisatie BEUC.

In deze editie
HETHON: Specialist in moeilijk te doseren stoffen

HETHON: Specialist in moeilijk te doseren stoffen

Machinebouw zit Hethon in de genen. Sinds 1973 fabriceert het bedrijf uit Doetinchem machines voor diverse industriële toepassingen. In 1988 volgde de specialisatie in het doseren van moeilijk doseerbare droge stoffen. In eigen huis ontwikkelde het bedrijf maatwerkoplossingen voor de meest uiteenlopende toepassingen en recepten.

Zoektocht naar diervrije zuivel

Zoektocht naar diervrije zuivel

Na de verkoop van de Vegetarische Slager aan Unilever gaan Jaap Korteweg en Partij-voor-de-Dieren-senator Niko Koffeman met Those Vegan Cowboys een nieuw avontuur aan. Hun doel: het ontwikkelen van plantaardige alternatieven voor melk, kaas, yoghurt en boter. In hun lab in Gent moet de magie gaan plaatsvinden. EVMI sprak met Niko Koffeman. De roestvrijstalen...

Eiwitten van de toekomst

Eiwitten van de toekomst

De markt voor vlees- en zuivelvervangers groeit nog steeds. Maar de gangbare basisingrediënten, erwten en soja, zijn niet eindeloos voorhanden of verdienen geen duurzaamheidsprijs. Gelukkig kijken verschillende bedrijven inmiddels naar alternatieve eiwitbronnen. De markt voor vleesvervangers is de afgelopen jaren flink gegroeid, en het aantal...

IJsbereiders maken suikervervanger

IJsbereiders maken suikervervanger

Suikervervangers in schepijs waren nooit succesvol. Bakkerij- en ijsgrondstoffengroothandel Hefe van Haag wil daar met EQu verandering inbrengen. Het bedrijf presenteerde deze nieuwe suikervervanger afgelopen februari, tijdens hun ‘Gelato Days’. “We hebben eindelijk een product in handen dat vergelijkbaar is met suiker.” Schepijs...

Cocreatie: meer dan een buzzword

Cocreatie: meer dan een buzzword

Cocreatie is populair. Het psychologisch aspect ervan heeft zelfs een populaire naam: het IKEA-effect. In 2011 toonde wetenschappelijk onderzoek bij deze retailer aan dat we een product waaraan we zelf een bijdrage hebben geleverd, waardevoller vinden. Er zijn talloze voorbeelden op consumentenniveau. Maar ook eerder in de keten komt cocreatie volop...

HAK over duurzaamheid

HAK over duurzaamheid

Onlangs publiceerde groenteproducent HAK een Maatschappelijk Impact Rapport met behaalde resultaten en nieuwe duurzaamheidsdoelen. Daarmee wil het bedrijf zich profileren als groene onderneming en een maatschappelijk debat aanzwengelen. We spreken directeur Timo Hoogeboom over de ambities van HAK. HAK is misschien een van de weinige voedingsmiddelenbedrijven...

LCA nadelig voor biologische teelt

LCA nadelig voor biologische teelt

De Life Cycle-analyse (LCA) is inmiddels een beproefde methode om de milieu-impact van producten meetbaar te maken. De methode is in eerste instantie ontwikkeld om de impact van industriële producten te meten, maar wordt ook toegepast op de productie en verwerking  van voedsel en verpakkingen. De manier waarop die analyses de ecologische voetafdruk...

De diervriendelijkste Pluimveehouderij

De diervriendelijkste Pluimveehouderij

Meer dan 70.000 Kipsterkippen scharrelen rond in de diervriendelijkste kippenstallen ter wereld. De verkoop van verantwoord vlees en CO2-neutrale eieren is voor Kipster echter geen doel op zich. Volgens oprichter Ruud Zanders is het tijd om op een andere manier naar ons voedselsysteem te kijken. “Anders hebben we drie aardbollen nodig.” Kipsterkippen...

Europeaan onderschat eigen impact op milieu

Europeaan onderschat eigen impact op milieu

De meeste Europese consumenten denken dat hun eetpatroon weinig invloed heeft op het milieu. Een groot deel van hen zegt echter wel rekening te houden met de duurzaamheid van hun voedsel. Dat blijkt uit een enquête over duurzaam eten van de Europese consumentenorganisatie BEUC. BEUC onderzocht via een enquête de mening van Europese consumenten...

Folie dat echt vers houdt

Folie dat echt vers houdt

Vershoudfolie doet niet altijd wat het moet doen. Het is niet doorlaatbaar voor gassen, dus houdt het de beschermende atmosfeer waaronder groente en fruit worden verpakt binnen de verpakking. Door het ‘ademen’ van deze versproducten verandert de samenstelling van die atmosfeer, wat de houdbaarheid van het verpakte product niet ten goede...