EVMI 5 2020

EVMI 5-2020

In EVMI editie 5:

“We werken mee aan de grootste voedselrevolutie ooit”
Na de verkoop van de Vegetarische Slager aan Unilever gaan Jaap Korteweg en Partij-voor-de-Dieren-senator Niko Koffeman met Those Vegan Cowboys een nieuw avontuur aan. Hun doel: het ontwikkelen van plantaardige alternatieven voor melk, kaas, yoghurt en boter. In hun lab in Gent moet de magie gaan plaatsvinden. EVMI sprak met Niko Koffeman.

Eiwitten van de toekomst
De gangbare basisingrediënten voor vleesvervangers, erwten en soja, zijn niet eindeloos voorhanden en/of verdienen geen duurzaamheidsprijs. Daarom onderzoeken verschillende bedrijven alternatieve eiwitbronnen.

De duurzaamheidsambities van HAK
HAK publiceerde een Maatschappelijk Impact Rapport met behaalde resultaten en duurzaamheidsambities en kiest voor ‘PlanetProof’. “We willen het debat aanzwengelen.

IJsbereiders maken suikervervanger
Suikervervangers in schepijs waren nooit succesvol. Bakkerijen ijsgrondstoffengroothandel Hefe van Haag maakte daarom een nieuwe suikervervanger: EQu. “Eindelijk een product dat vergelijkbaar is met suiker, maar niet de nadelen ervan heeft.”

Europeaan onderschat eigen impact op milieu
Hoewel een groot deel van de Europese consumenten denkt dat hun eetpatroon weinig invloed heeft op het milieu, zegt een groot deel rekening te houden met duurzaamheid van zijn voedsel, aldus de Europese consumentenorganisatie BEUC.

In deze editie
Schone bakkerij vereist maatwerk

Schone bakkerij vereist maatwerk

Wageningen Food & Biobased Research (WFBR), onderdeel van Wageningen University en Research evalueerde de hygiënesituatie in een industriële bakkerij. Onderzoeker Hermien van Bokhorst-van de Veen vond enkele verbeterpunten. Betere samenwerking tussen producent, machinebouwer en schoonmaakbedrijf kan volgens haar de productverspilling als...