EVMI 6 2021

evmi6

Niet één, maar twee thema's staan centraal in de zesde editie van EVMI: Carrière en Proces & Productie. Het is dan ook een zeer gevarieerd nummer geworden. Hieronder lees je hoe hoofdredacteur Janet Kooren het nummer inleidt, met daarna alle artikelen op een rijtje voor de abonnees.

We mogen weer! 

Bereiken, boeien en binden. Die drie b’s staan vaak aan de basis van de vraag over hoe je medewerkers voor je bedrijf vindt, die het liefst ook nog eens lang bij je blijven. Maar hoe doe je dat? Wat bied je ze, hoe hou je ze betrokken en up-to-date? Of als het over je eigen loopbaan gaat, heb je nog wensen? Want wensen zijn er om in vervulling te laten gaan, toch?

Mijn carrière bracht me via een flink aantal omwegen en op een zekere manier uiteindelijk toch bij de baan waar ik als kind van droomde. Later als ik groot was, wilde ik journalist worden. Close enough, toch? Maar de weg daarnaartoe was beslist niet de meest voor de hand liggende. School was zeg maar, niet echt maar ding. Dus via de kassa naar een receptie en telefooncentrale naar een bureau dat later langs de weg stond. Opgeleid in de glastechnologie, door naar technische vakbeurzen, salesmanager mogen spelen en uiteindelijk mijn passie gevonden in het schrijven.

Zo zijn er meer mensen met een bijzonder pad en bijzondere keuzes. Zo ook Helma, waarover je een mooi verhaal leest.

In deze editie lees je over de opbrengsten van hele andere carrières: over de ontwikkelingen op het gebied van duurzaam kweken en verwerken. Want duurzaamheid is hard nodig, zo blijkt uit het IPCC-rapport dat recent verscheen. Duurzame oplossingen zijn dus in trek. Ook als het gaat om automatisering en productietechniek. Want een hogere efficiëntie is in de meeste gevallen ook direct duurzamer. Net als een langere levensduur.

En een ander mooi gegeven: we mogen weer! Fysiek elkaar ontmoeten! Sommigen van ons hebben de eerste evenementen al achter de rug, wij zijn druk bezig met een topprogramma in elkaar te draaien voor 1 en 2 december. Dan is - eindelijk - onze eerst Food Technology. Samen met het Mikrocentrum organiseren we in de Brabanthallen in Den Bosch een inhoudelijk én netwerkevenement. Met een beursvloer, een congres en elkaar gewoon weer (r)echt in de ogen kijken.

Mijn beurshart gaat er sneller van kloppen!

janet portret

Janet Kooren
Hoofdredacteur
janetkooren@aleapublishers.nl

In deze editie
Helma Verkerk: "Ik wil nog één keer het verschil maken"

Helma Verkerk: "Ik wil nog één keer het verschil maken"

Na een succesvolle loopbaan met een meesterlijk cv in de foodsector lagen de banen voor Helma Verkerk feitelijk voor het oprapen. Maar ze koos een andere weg. Haar eígen weg.  “Als je mij tien jaar geleden had voorspeld dat ik me als zelfstandig ondernemer vanuit eigen financiële middelen zou inzetten om een plantaardige vleesvervanger...

Column | Waarom zo  ingewikkeld?

Column | Waarom zo ingewikkeld?

Waarom is het zo lastig om in de food aan de slag te gaan? We zitten verstopt op industrieterreinen, met hoge hekken om onze panden. Wat binnen gebeurt is blijkbaar geheim, niets aan het uiterlijk van onze bedrijfspanden verraadt wat daarbinnen gedaan wordt.

Food Technology in de Brabanthallen | Programma krijgt vorm

Food Technology in de Brabanthallen | Programma krijgt vorm

Het programma voor de eerste editie van Food Technology staat al stevig in de steigers. Wetenschappers van naam en faam geven lezingen over hun onderzoek, diverse organisaties zoals Keep food Simple, IFFI, Schuttelaars en Partners, Nederlands VerpakkingsCentrum, Hygienic Design Network, houden tijdens het evenement een seminar.

Start de discussie | De noodzaak van keuzes is duidelijk

Start de discussie | De noodzaak van keuzes is duidelijk

Het zesde grote rapport Asssessment Report van het IPCC ligt er. Het oordeel is duidelijk en het is genuanceerd tot stand gekomen: mensen veranderen het klimaat en kunnen er nog wat aan doen om de extreemste uitingen daarvan te beperken. Daarmee dient de volgende vraag zich aan: hoe? Zijn mensen in staat om zich mondiaal te organiseren? Het IPCC publiceerde...

Bakkerij investeert in medewerkers | Minder vraag naar brood en toch toekomstbestendig?

Bakkerij investeert in medewerkers | Minder vraag naar brood en toch toekomstbestendig?

Durven ondernemen in een snel veranderende wereld en markt: de eigenaars van Bakkerij Fuite doen niet anders. Ondanks grootschalige productie, reduceert de bakkerij de verspilling van grondstoffen tot bijna nul. En ondanks de afname van broodconsumptie, groeit door export het aandeel van de omzet van de bakkerij. Hoe ze dat doen? De medewerker staat...

Ontwikkel jezelf!

Ontwikkel jezelf!

Tijdens je carrière kom je zo nu en dan voor een uitdaging te staan. De opleiding die je hebt gevolgd voordat je ging werken, past misschien niet meer helemaal bij wat je nu aan vaardigheden en kennis nodig hebt.  Taken veranderen, je wensen veranderen: de wereld verandert. Je krijgt een andere functie, waardoor je nieuwe kennis nodig hebt....

Racen en flipperen in een ijsfabriek

Racen en flipperen in een ijsfabriek

Maar dan wel in samenwerking Bij het automatiseren van productielijnen voor consumptie-ijs komen bijzondere uitdagingen om de hoek. Bij Holiday Ice mochten we binnen kijken en met onze neus op de lijnen staan. “We zijn hier altijd bezig met vernieuwing, zowel van ons assortiment als van onze productieprocessen”, vertelt Bart Hakbijl, Director...

Helpdesk  voor plc-kennis

Helpdesk voor plc-kennis

Alle kennis die je maar wilt, op afroep Over het algemeen is het bij een procesinstallatie zo dat als het draait, het draait. Je plc, daar sleutel je niet altijd dagelijks aan. Zeker niet als het doet wat het moet doen. Maar ja, wat als je dan ineens wél iets wilt sleutelen. Of erger: je hebt een storing. En degene die het geïnstalleerd...

Koffie van  cellulaire landbouw

Koffie van cellulaire landbouw

Echte koffie uit het lab In Finland is het eerste smakelijke kopje koffie geproduceerd met behulp van cellulaire landbouw. Niet toevallig in Finland, want in dat land wordt de meeste koffie per hoofd van de bevolking gedronken. Zo’n tien kilo per gemiddelde Fin per jaar.  Ingenieurs van het Technical Research Centre of Finland - VTT, hebben...

Rubriek De Toekomst | Je moet er  gevoel bij hebben

Rubriek De Toekomst | Je moet er gevoel bij hebben

Tekst: Marlou van der Schrier Maurits de Greef (26) kreeg het bakkersvak met de paplepel ingegoten: zijn ouders hadden een bakkerij in Kesteren, waar hij als klein kind vaak te vinden was en zijn eerste bijbaantje had. Hij volgde de bakkersopleiding in Wageningen en werkt momenteel als baktechnisch adviseur bij Royal Koopmans in Leeuwarden. “De...