EVMI 7 2019

evmi-7-2019-cover

Een recente listeria-uitbraak laat goed zien dat lang niet ieder bedrijf hygiëne en voedselveiligheid goed onder controle heeft. Een scherpe focus en een goed doordacht schoonmaakproces is van groot belang. In dit themanummer over voedselveiligheid onderzoeken we het belang van een goed hygiënisch ontwerp van productieruimten en schoonmaakprocessen. Maar we bekijken ook nieuwe technologieën die nu of in de toekomst de hygiëne zouden kunnen bevorderen.

En verder:

Vers in de Rotterdamse haven

Bederfelijke voedselwaren vereisen een speciale afhandeling in de haven. Met de aanleg van de Rotterdam Food Hub zet Havenbedrijf Rotterdam in op het in-, uit- en doorvoeren van deze voedselwaren.

Minder voedselinspecties in Europa

Het aantal voedselcontroles en de middelen die daarvoor beschikbaar zijn, dalen in heel Europa. Dat blijkt uit een rapport van de Europese consumentenorganisatie BEUC. Hoe zit het in Nederland?

Veilig voedsel met plasmatechnologie

Koud atmosferisch plasma biedt mogelijkheden die de beheersing van voedselveiligheid volledig kunnen veranderen. Maar wat is koud plasma in hemelsnaam? En hoe zou je het effectief kunnen inzetten? Onderzoeker Erik Esveld van Wageningen Food & Biobased Research legt het uit.

In deze editie
De trends  van Anuga

De trends van Anuga

Meer dan 284.000 vierkante meter beursvloer, 165.000 bezoekers en duizenden innovaties van bedrijven uit bijna honderd landen. De Anuga in Keulen is als grootste levensmiddelenbeurs ter wereld onmisbaar voor iedereen die geïnteresseerd is in eten en drinken. Dé foodtrend voor de komende jaren? Vegan! Degene die nog nooit de Anuga heeft...

Food Hub: hoe de Rotterdamse haven verslogistiek faciliteert

Food Hub: hoe de Rotterdamse haven verslogistiek faciliteert

Bederfelijke voedselwaren eisen een speciale afhandeling in de haven. Met de aanleg van de Rotterdam Food Hub zet Havenbedrijf Rotterdam in op het in- uit- en doorvoeren van deze voedselwaren. Na de VS is Nederland de grootste landbouwexporteur ter wereld. Met een overslag van 16 miljoen ton per jaar is de Rotterdamse haven marktleider op dit gebied...

Veilig voedsel met plasmatechnologie

Veilig voedsel met plasmatechnologie

Koud atmosferisch plasma biedt mogelijkheden die de beheersing van hygiëne en veiligheid volledig kunnen veranderen. Maar wat is koud plasma in hemelsnaam? En hoe zou je het effectief kunnen inzetten voor hygiënetoepassingen? Onderzoeker Erik Esveld van Wageningen Food & Biobased Research vertelt waar de ontwikkeling richting praktijktoepassing...

‘Robotica in de landbouw is veel uitdagender’

‘Robotica in de landbouw is veel uitdagender’

Robotisering en KI vinden ook hun doorgang in de agrofoodsector. Maar daarbij mogen we ons niet blindstaren op de technologie en moeten we ook de democratisering van de technologie goed in de gaten houden, betoogt Peter Groot Koerkamp, hoogleraar Biosystems Engineering aan Wageningen University. ‘Wat we op mondiaal niveau zien is dat de technologische...

Vion ziet kansen voor ongegaarde private label vleesvervangers: 'dit is er nu nog niet.'

Vion ziet kansen voor ongegaarde private label vleesvervangers: 'dit is er nu nog niet.'

Willem Cranenbroek heeft sinds kort de leiding over een nieuwe tak van vleesbedrijf Vion: ME-AT. Met het nieuwe initiatief zet Vion voor het eerst stappen op de markt voor vleesvervangers. ‘Ons team zit vol energie en grootse toekomstplannen.’ Cranenbroek heeft in zijn niet al te lange loopbaan al van flink wat managementfuncties geproefd...

'Hygiëne is vooral inventariseren en logisch nadenken'

'Hygiëne is vooral inventariseren en logisch nadenken'

Een goede hygiëne bereik je niet alleen met secuur poetsen. Een slim ontwerp voor de indeling van de fabriek en de schoonmaakprocessen is een noodzakelijke basis, want ‘schoonmaken is vaak simpelweg het verplaatsen van vuil’. Hoe maak je zo’n ontwerp, en wat zijn de grootste valkuilen? Het lijkt logisch om hygiëne op nummer...

Heldere conclusies over verneveling van desinfectiemiddelen

Heldere conclusies over verneveling van desinfectiemiddelen

Chloordioxide en perazijnzuur zijn bekende middelen om procesapparatuur in de voedingsmiddelenindustrie te desinfecteren. Gemengd met water leidt het gebruik van chloordioxide tot residu. Kan verneveling met perazijnzuur een alternatief bieden? Wageningen Food & Biobased Research zocht het uit. Er gelden strenge Maximale ResiduLimieten (MRL) voor...

De branche in cijfers

De branche in cijfers

Dit najaar kwam branchevereniging FNLI met hun jaarlijkse monitor voor de levensmiddelenindustrie. Die laten een stabiele branche zien, maar wel een waarin de groei een klein beetje lijkt te haperen. Na een aantal jaar forse groei is de productie in de levensmiddelensector afgelopen jaar gestabiliseerd. In 2018 bedroeg de totale productiewaarde van...

De werkdag van: Redmer Oostland, Van Delft

De werkdag van: Redmer Oostland, Van Delft

Redmer Oostland is manager quality control bij de grootste pepernotenfabriek van Nederland: Van Delft Biscuits. De levensmiddelentechnoloog ziet erop toe dat de biscuits, taai-taaipoppen en pepernootjes voldoen aan de kwaliteitseisen.  Van Delft heeft volgens Oostland een geïntegreerde kwaliteitszorg. De mensen op de werkvloer voeren zelf...