EVMI 7 2020

EVMI 7 omslag cover

In EVMI editie 7:

BeFrank wil bananenrevolutie waarbij de gehele keten meeprofiteert
Een revolutie in de bananenbranche, dat heeft BeFrank Bananen voor ogen. Dat kan alleen door bananen voor een eerlijke prijs te verkopen, waar de gehele keten van meeprofiteert. Want daar schort het nu aan, vindt initiatiefnemer Franklin Ginus. Dit gaat niet alleen ten koste van de mens, maar ook van het milieu.

Nieuwe risico’s maken voedselveiligheid kwetsbaar
Veranderende consumptiegewoonten, fraude, vergrijzing en PFAS’s tarten de voedselveiligheid. Sommige risico’s staan op de radar, andere dreigingen zijn in opmars en nog te weinig in beeld. “Meer onderzoek is wenselijk.”

‘Een audit is geen straf’
De effectiviteit van het kwaliteitssysteem van je bedrijf bepalen, en kijken in hoeverre wordt voldaan aan eisen van klanten en wet- en regelgeving. Dat kan door middel van een audit: een systematisch en onafhankelijk onderzoek.

Wat kan de voedingsindustrie leren van de coronacrisis?
De Technische Unie verzorgde begin september een webinar over de lessen die de voedselindustrie kan leren van COVID-19. De Technische Unie is de grootste Nederlandse groothandel voor de industrie op het gebied van Maintenance, Repair en Overhaul (MRO) en Original Equipment Manufacturing (OER).

Gebreken in Canadees controlesysteem
Uit een audit van de Europese Commissie blijkt dat Canada mogelijk met hormonen gevoed rundvlees naar Europa exporteert. Het land mag volgens de CETA-handelsverdragen alleen hormoonvrij rundvlees exporteren. Het Canadese traceerbaar- en controlesysteem kent echter gebreken.

Lees editie 7 hier als online magazine. 

 

In deze editie
Perslucht kan besmettingsrisico zijn

Perslucht kan besmettingsrisico zijn

Hoewel er wel richtlijnen zijn voor persluchtkwaliteit in de voedingsmiddelenindustrie, gaan deze inhoudelijk niet in op de maatregelen die nodig zijn om te voorkomen dat perslucht een risico op contaminatie van voedingsmiddelen vormt. BEKO TECHNOLOGIES B.V. licht zijn klanten in over deze mogelijke risico’s en hoe die te voorkomen.

De machine  achter de bakker

De machine achter de bakker

Ook bakkerijen, zelfs ambachtelijke, innoveren en verduurzamen. Grotendeels door de aanschaf van nieuwe bakmachines. Automatisering, duurzaamheid en efficiency zijn de belangrijkste thema’s binnen de wereld van de bakkerijma-chines. Met minder handen toch een ambachtelijk en onderscheidend product maken, en het liefst de hele dag vers. De nieuwe...

Virtuele hulp bij voedselveiligheid

Virtuele hulp bij voedselveiligheid

Auteur: Toon Coopmans, Technical Director, Interfood Group COVID-19 heeft het internationale reizen grotendeels stilgelegd. Veel fysieke bijeenkomsten zijn prima te vervangen door online varianten. Een preventieve kwaliteitscontrole van een opslaglocatie wordt een stuk lastiger. Natuurlijk kun je de warehousemanager of distributeur vragen om met...

Clean label = Clear label

Clean label = Clear label

Auteur: Pieter Paul Lamers, Managing Director, Niacet / Het zijn bekende kreten op verpakkingen van levensmiddelen: ‘100 % natuurlijk’ en ‘geen E-nummers’. Maar wat zeggen ze nu eigenlijk echt?

Wekelijks 40 ton Hollandse garnalen

Wekelijks 40 ton Hollandse garnalen

Carlos Sterk is inkoper garnalen bij Zeeland’s Roem. Hij koopt de verse garnalen, regelt de garnalenpellerij en is altijd op zoek naar verbetermogelijkheden. “Zo’n verse garnaal, net van het schip, dat is het lekkerste wat er is.” Carlos Sterk, geboren en getogen Volendammer, komt uit de vishandel. Vader had een haringinleggerij...

Roman rondom een kaasfabriek

Roman rondom een kaasfabriek

Het gebeurt niet zo heel vaak dat een roman zich rondom voedingsmiddelen afspeelt. Toch kun je dat – tenminste tot op zekere hoogte – wel zeggen over De kaasfabriek van Simone van der Vlugt. De roman speelt zich in twee delen af: een deel omstreeks1892 en een deel omstreeks 1914. In dat tweede deel schuift de kaasfabriek uit de titel naar...

Lees editie 7 van EVMI nu online

Lees editie 7 van EVMI nu online

Eerder viel EVMI 7 al op de deurmat, nu is de editie met als thema voedselveiligheid ook online te lezen als digitaal magazine.