EVMI 7 2022

EVMI 7-22 cover

In EVMI 7 staat het thema eiwittransitie centraal. Met onder meer: interview met Danielle Mol over plantaardig, de NutriScore over vleesvervangers en elekrificatie in de chipsfabriek. Lees de editie hier!

Actueel
Redactioneel
Feiten & cijfers
Kort nieuws uit de markt
Interview - Danielle Mol

Proces en Productie
Kick-Off Food Technology 2023
Elektrificatie chipsfabriek - Met hogetemperatuuropslag
Pc-gebaseerde besturingstechniek - Nieuwe fabriek voor vloeistofproductie

Food Innovatie
Workshop Plantaardige Eiwitten
Koudepasteurisatie met uv-licht - Duurzaam alternatief pasteuriseren

Food Lab
De verrassende chemie van de natuur - Fenolen als nieuwe sleutel?

Management
Wat zegt NutriScore - Over vlees en vleesvervangers
Food in Transitie 2033 - Omarm het nieuwe narratief

En verder
Column IFFI - Sanne Griffioen-Roose
Column IJsbrand Velzeboer
Bedrijvengids
Carrière - Monique Bumé
De Toekomst - Margje Pijpker en Renco Schipper
Boeken

In deze editie
Van kop tot staart: varken

Van kop tot staart: varken

Er is in Nederland geen enkel stukje vlees dat zoveel wordt gegeten als dat van het varken. Helaas komt de consument vaak niet veel verder dan de karbonade, sparerib, varkenshaas of schnitzel. Hoog tijd dat dat verandert, vindt slager en auteur Gertjan Kiers.

Welke essentiële aminozuren bevat jouw vega-product?

Welke essentiële aminozuren bevat jouw vega-product?

We moeten met z’n allen meer plantaardige eiwitten gaan consumeren en minder eiwitten uit vlees. Maar een plantaardig dieet werkt net even anders dan een dieet mét vlees.

Slim ontwerpproces geeft grote energiebesparing

Slim ontwerpproces geeft grote energiebesparing

Door de grote ontwikkelingen in de energiemarkt en het Klimaatakkoord krijgt advies- en ingenieursbureau Uticon steeds meer vragen van hun klanten in de voedingsmiddelenindustrie om energie te besparen en hun productieproces zo duurzaam en efficiënt mogelijk te maken.

“We focussen op duurzaamheid en innovatie”

“We focussen op duurzaamheid en innovatie”

Honderd jaar terug was AVO kruiden en specerijen vooral gericht op slagers, maar al snel ontwikkelde de Duitse fabrikant concepten voor de gehele voedselbranche. Eiwittransitie en speciale diëten hebben ook de aandacht. Zoals eiwitrijke voeding.

Het wordt anders

We weten het allemaal en toch is het woord transitie een woord dat weerstand opwekt. We doen het altijd al zo, ze pakken alles van ons af, al die gekkigheid. We zien het overal waar we maar kijken. En toch, we moeten er aan. Onze planeet lijkt dan wel zo groot, maar van een afstandje zie je pas echt hoe klein hij is.

Middelpunt in  plaats van moetje

Middelpunt in plaats van moetje

Plantaardig de norm: de missie van Danielle Mol. Wat begon met een oproep op LinkedIn, groeide uit tot The GreenUp Company. De groeistrateeg helpt bedrijven naar een markt-leiderspositie. “Leveranciers moeten worden uitgedaagd.”

De steigers  zijn opgesteld

De steigers zijn opgesteld

Afgelopen april was het dan eindelijk zo ver. De eerste editie van het evenement Food Technology. Een congres met beurs met uiteenlopende informatie over en rond de voedings-middelenindustrie. 12 en 13 april 2023 is de tweede editie.

Elektrifatie chipsfabriek

Elektrifatie chipsfabriek

Energieverbruik en emissies zijn een belangrijk onderwerp dat steeds hoger op de agenda komt. Ook bij de productie van chips. Eneco en PepsiCo starten een elektrificatieproject met een unieke hogetemperatuuropslag.

Omarm het nieuwe narratief

Omarm het nieuwe narratief

Leven we in een tijdperk van transitie? Of leven we in een transitie van tijdperk? Voor de huidige generaties voelt het als een kantelpunt in de geschiedenis. Steeds meer komt de focus op de natuur als levensader te liggen. Met een groeiende urgentie om die focus te houden.

Vlees of vleesvervangers: wat zegt de Nutri-Score?

Vlees of vleesvervangers: wat zegt de Nutri-Score?

Vleesvervangers worden aangeprezen als beter voor het milieu, maar ook als gezonder. Wat zegt de Nutri-Score daar eigenlijk over?