EVMI 8 2019

evmi-8-2019-cover

In dit themanummer over duurzaamheid besteden we aandacht aan enkele van de grote vraagstukken rondom dit onderwerp. Zo vragen we enkele Nederlandse bedrijven hoe ze hun productie CO2-neutraal kunnen krijgen, kijken we wat er commercieel mogelijk is voor het hergebruiken van plastic huisafval en vragen we Directeur Duurzaamheid Anniek Mauser van Unilever hoe een duurzaamheidsmanager in een organisatie moet staan om voldoende impact te kunnen hebben.

En verder:

CO2-neutraal, hoe dan?

Steeds meer bedrijven stellen doelen op het gebied van duurzaamheid, en uitstoot is dan ook een belangrijke factor bij de bouw of inrichting van een fabriek. Wat is er concreet voor nodig om een fabriek in de voedingsmiddelensector CO2-neutraal te kunnen noemen? Welke oplossingen zijn er om uitstoot te reduceren of op te vangen?

Ontbossing

Ondanks inspanningen om de palmolieteelt te certificeren, wordt het imago van het product nog steeds slechter. Ontbossing blijft een groot probleem in de palmoliesector. Wageningen University & Research ontwikkelt samen met grote afnemers van palmolie een nieuw monitoringssysteem waarmee ontbossing real-time in de gaten kan worden gehouden.

Nestlé en Corbion omarmen de alg

Corbion werkt al veel met microalgen om een aantal additieven en ingrediënten te produceren. Samen met Nestlé wil het bedrijf de micro-organismen nu gaan inzetten voor de productie van plantaardig eiwit.

In deze editie
WUR ontwikkelt openbaar detectiesysteem voor ontbossing

WUR ontwikkelt openbaar detectiesysteem voor ontbossing

Multinationals zijn de slag tegen ontbossing aan het verliezen. Nog steeds worden enorme stukken oerwoud in Zuidoost-Azië vernietigd, met palmolieproductie als voornaamste doel. Nieuwe tools zijn nodig om de grip op de palmolieketen te verstevigen. Een van die tools wordt ontwikkeld in Nederland. Foto: Ontbossing in Maleisië (NASA) Eigenlijk...

Rood vlees (on)gezond?

Rood vlees (on)gezond?

Canadese onderzoekers zorgden eind september voor een shock in voedingsland. In het gerenommeerde blad Annals of Internal Medicine noemden zij het eten van rood vlees géén risico voor de volksgezondheid. Dick Veerman vroeg wetenschappers in Nederland en België om een reactie. Harvard University, bastion van de klassiek-moderne epidemiologische...

Verpakkingsafval als grondstof

Verpakkingsafval als grondstof

Met het programma Kunststof Verpakkingsafval als Grondstof (KVG) zochten het KIDV en Rijkswaterstaat naar nieuwe toepassingen voor kunststofrecyclaat. Het programma laat zien dat er nog veel kansen liggen voor het hergebruik van plastic verpakkingsafval. Maar uit de pilots blijkt ook: een circulaire keten is er nog lang niet. Een van de grote vraagstukken...

Is lekker gezond nog houdbaar?

Is lekker gezond nog houdbaar?

Iedereen wil gezond oud worden. Dus vinden we een verantwoorde leefstijl en een gezond voedingspatroon belangrijk. Maar wat is nou gezond? Voor de ene mens staat gezond gelijk aan minder: minder snoepen en snacken, matigen met calorieën. Voor de ander ligt het accent juist op meer: meer opletten op wat er in voeding zit, meer zelf koken en meer bewegen....

De werkdag van: inspecteur van de NVWA

De werkdag van: inspecteur van de NVWA

Eeuwe Geertsma is inspecteur/ auditor bij team industriële levensmiddelen Noord van de NVWA. Hij ziet erop toe dat de productie van levensmiddelen voldoet aan de wetgeving. Bijvoorbeeld een uurtje bij een kleine garnalenkrokettenfabrikant, vervolgens kan hij een EG erkend visverwerkingsbedrijf, een snoepfabriek of een producent van gesneden verse...

Microalgen als eiwitbron

Microalgen als eiwitbron

Voedingsmiddelen producent Nestlé gaat samen met het Nederlandse biotechnologieconcern Corbion op algen gebaseerde ingrediënten ontwikkelen voor de voedingsmiddelenindustrie. ‘We zijn micro-algen als een alternatieve bron voor eiwitten en micronutriënten actief aan het verkennen’, aldus Nestlé-CTO Stefan Palzer. Foto:...

Boekrecensie: het grote gevecht

Boekrecensie: het grote gevecht

Na in eerdere bestsellers de bedrijven Ahold en ABN Amro te hebben ontkleed, buigt journalist Jeroen Smit zich nu over het Unilever van Paul Polman. Zelf zegt de schrijver eens een positief verhaal te willen brengen, maar echt optimistisch stemt de afloop niet. Foto: Paul Polman (Stefan Schäfer/wikimedia) Het grote gevecht & het eenzame gelijk...

Nutri-Score vs. de Schijf van Vijf

Nutri-Score vs. de Schijf van Vijf

Nutri-Score wordt het vrijwillige voedselkeuzelogo voor Nederland, maar bedrijven mogen het nog niet op hun verpakking zetten. Staatssecretaris Blokhuis wil eerst een betere afstemming op de Schijf van Vijf. Hoe verhouden de verschillende voedselkeuzelogo’s zich tot die Schijf? Afbeelding: Voedselkeuzelogo's in Europa (Ministerie van VWS) Dat...

Listeriadetectie met een druk op de knop

Listeriadetectie met een druk op de knop

Het Zwitserse bedrijf Nemis Technologies heeft een nieuwe technologie ontwikkeld voor de detectie van onder meer Salmonella en Listeria monocytogenes. Deze technologie werkt op basis van chemoluminescentie, waarbij een luminescentiemolecuul gekoppeld wordt aan een detectiemolecuul. We hebben verschillende moleculen ontwikkeld om verschillende activiteiten...

De weg naar CO2-neutrale productie

De weg naar CO2-neutrale productie

Duurzame ambities vragen om inventiviteit, een lange adem en flinke investeringen in techniek. Drie koplopers vertellen over hun weg naar een CO2-neutrale foodfabriek. ‘Het is echt pionieren.’ Afbeelding: Biovergisters (Suiker Unie) Oregano, dille, witte en zwarte peper, foelie, nootmuskaat en kaneel zijn slechts een paar van de circa...