EVMI 8 2021

evmi8 cover

We gaan groen het jaar uit met EVMI 8. Duurzaamheid is altijd een belangrijk thema voor EVMI, maar in deze laatste editie van 2021 staat er een extra spotlight op. 

Een greep uit de onderwerpen van EVMI 8: circulaire sinaasappelschillen, precisielandbouw, LIVEKINDLEY Collective, duurzaam koelen, cybersecurity en screening van gefermenteerde producten. Hieronder vind je alle artikelen. EVMI 8 lezen als online magazine? Klik dan hier.

Redactioneel van hoofdredacteur Janet Kooren: 

Een nieuwe werkelijkheid

Er wordt vaak gezegd dat crisis een ander woord voor kans is. In China zijn het zelfs twee betekenissen van hetzelfde woord. Bijzonder dat we nu, na bijna twee jaar corona, vooral bezig lijken te zijn met hoe afhankelijk we zijn geworden van China.

Rond de financiële crisis werd het bijna een belofte. Het zou een shake-out in de markt geven, sterke en gezonde bedrijven zouden overblijven waardoor het ná deze crisis allemaal een stuk beter zou gaan. ‘Schuldigen’ beloofden hun leven te beteren en we zouden echt een veel betere wereld overhouden. Toch?

Tijdens onze eerste echte lockdown, begin 2020, dachten we ook dat we misschien wel beter uit deze ‘strijd’ kwamen. De CO2-uitstoot daalde sterk, vliegen zou nu echt gaan kosten wat het kost, files waren opgelost en dankzij de ruimhartige overheidssteun zouden we het allemaal wel uitzingen. Tja. Het Griekse alfabet kent (maar?) 24 letters.

Dachten we dat we met 2020 een bijzonder jaar te pakken hadden, 2021 deed er nog even een flinke schep bovenop. Een jaar waarin we hoopten dat het leven langzaam weer terug zou keren naar normaal veranderde in een jaar waarin we ons langzaam maar zeker bewust werden van het feit dat we moeten leren omgaan met een nieuwe werkelijkheid. Persoonlijk zelfs op meer vlakken dan me lief is.

Ik las laatst een column van een journalist notabene, die afkickte van zijn nieuwsverslaving. En hoeveel rust en ruimte hem dat gaf. Want hoe zou de wereld eruit zien zonder de onrust van de aandelenkoersen, fitties tussen boze mannen met te veel macht en wedstrijdjes tussen mensen met te veel geld die dat liever spenderen aan ruimtereizen dan aan onze aarde op orde brengen. Geen voor- en nabesprekingen van persco’s, om nog maar niet te spreken van complotverhalen. Het lijkt mij wel lekker rustig. Misschien ga ik tijdens de kerstdagen oefenen.

En mag ik onze lieve lezers erop wijzen dat vakbladen niet onder deze categorie vallen? Wij brengen graag het mooie, het stimulerende, het prikkelende. Alles om (kansen voor) innovatie te laten zien - en groeien.

janet Janet Kooren
Hoofdredacteur
janetkooren@aleapublishers.nl 

In deze editie
Hoe duurzamer opereren? | Kennis van de hele keten

Hoe duurzamer opereren? | Kennis van de hele keten

Duurzaamheid staat bij steeds meer ondernemingen bovenaan op de prioriteitenlijst. Ook in de voedingsmiddelenindustrie. Maar waar te beginnen? Kijk je naar andere schakels in de keten of pak je eerst je eigen huishouden aan? Eurofins helpt ondernemingen met het maken van duurzame keuzes, door informatie uit de keten inzichtelijk te maken en claims op...

De tijd is rijp voor precisielandbouw

De tijd is rijp voor precisielandbouw

De agrarische sector staat onder druk om te verduurzamen. Precisielandbouw kan daarin een grote rol spelen; het vergroot de opbrengst van de agrariër, terwijl het er tegelijkertijd voor kan zorgen dat er minder verdelgings-middelen nodig zijn.

LIVEKINDLY Collective | Mens & techniek samen in fabriek van de toekomst

LIVEKINDLY Collective | Mens & techniek samen in fabriek van de toekomst

Onze samenleving wordt gekenmerkt door constante veranderingen, die een blijvende impact hebben op onze manier van werken. Dit vergt leer- en ontwikkelvermogen van organisaties en medewerkers in de levensmiddelen-industrie. Die veranderingen dwingen bedrijven om bewust na te denken over innovatie: Hoe kan je organisatie continu anticiperen en meebewegen...

Plantaardige  melk van erwten | “We staan op een keerpunt”

Plantaardige melk van erwten | “We staan op een keerpunt”

Als dochter van een tuinder kreeg Amy Wezenberg (22) op jonge leeftijd al veel mee van de voedsel­wereld. Dat bracht haar tot een studie International Food Business en het ontwikkelen van haar eigen plantaardige ijs.

Vers van de pers | Circulaire sinaasappelschillen

Vers van de pers | Circulaire sinaasappelschillen

Pers je een verse jus in de supermarkt en gooi je bij je volgende bezoek een feeststol in je winkelmandje, dan bestaat de kans dat de sinaasappelschillen van het sapje uiteindelijk in die stol zijn beland.  Hoe dan? Sinds kort werkt orangeadeproducent Royal Steensma samen met sinaasappelschillenstart-up PeelPioneers. Dat scheelt jaarlijks 1 miljoen...

Verbindend platform | Voedselverspilling vanaf het begin voorkomen

Verbindend platform | Voedselverspilling vanaf het begin voorkomen

Wereldwijd wordt jaarlijks ongeveer een derde van het geproduceerde voedsel verspild, zo’n 1,3 miljard ton. Alleen in Duitsland is dat jaarlijks ongeveer 12 miljoen ton.

Column | Energietransitie als uitdaging

Column | Energietransitie als uitdaging

Tekst: Johan Dijkstra, Senior Innovation Manager bij Cosun Ons uitgangspunt in het kader van duurzaamheid is: er ontstaat geen afval. Er komen grondstoffen binnen en alle stromen die daaruit komen moeten minimaal een nuttige toepassing hebben. Bijproducten komen automatisch vrij, dat kun je niet vermijden in je proces. Wat je wel kunt vermijden...

Duurzaam koelen. Kan dat? | Minimaal verschil, grote winst

Duurzaam koelen. Kan dat? | Minimaal verschil, grote winst

Het is geen hogere wiskunde om te stellen dat goed koelen belangrijk is voor de houdbaarheid van voeding. Maar koelen en koelvloeistoffen hebben nou niet bepaald het etiket ‘duurzaam.’ Aan de andere kant is de behoefte aan koeling ook voor de vaccindistributie nog eens extra groot geworden. Een dilemma?

Cybersecurity  in de industrie | Vraag niet óf, maar wanneer het mis gaat

Cybersecurity in de industrie | Vraag niet óf, maar wanneer het mis gaat

Je denkt er liever niet aan: een aanval van hackers. Maar de actualiteit laat zien dat het tegenwoordig een reële dreiging is, en zeker ook voor de voedings-middelenindustrie. De vraag lijkt niet te zijn óf het gebeurt maar wanneer het jouw bedrijf overkomt. Ligt er een noodplan klaar voor het geval dát?

Recyclen kan makkelijker | Nadenken over ontwerp verpakking

Recyclen kan makkelijker | Nadenken over ontwerp verpakking

Milieuorganisatie Natuur & Milieu ging langs bij de zes grootste supermarktketens van ons land en bij biowinkel EkoPlaza, om te kijken in hoeverre de retailers op schema zijn met het recyclebaar maken van hun verpakkingen.