EVMI 8 2020

evmi 8 cover omslag

In EVMI editie 8:

7 food trends van dichterbij bekeken
Foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan en retaildeskundige Paul Moers bespreken onder meer digital foods, kassaloos shoppen, de Afrikaanse keuken en de herwaardering voor tempeh.

Verkoopplatform Rechtstreex slaat tussenhandel over
Een lokale en transparante voedselketen, dat is wat Maarten Bouten voor ogen had bij de oprichting van Rechtstreex. Via het verkoopplatform kunnen inwoners van Rotterdam, Den Haag en ommeland lokaal geproduceerde boodschappen doen, zonder grootschalige tussenschakels. “Eten is persoonlijk, maar de keten is nu grotendeels geïndustrialiseerd.”

DCP Benelux pakt stofoverlast aan, want onststoffen is steeds meer noodzaak
Ontstoffen speelt bij veel bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie een steeds prominentere rol. Dat komt
door strengere wet- en regelgeving ten aanzien van arbeidsomstandigheden, voedselveiligheid en hygiëne.

Interview: Familiebedrijf Bonduelle zet in op verduurzaming
Bonduelle heeft als missie om met plantaardige voeding een betere toekomst te creëren. Deze missie is vertaald in zeven beloftes. De onderliggende doelstellingen moeten in 2025 zijn behaald. General manager Ilonka Audenaerde en innovation manager Friek van Helden leggen uit hoe ze dat nastreven.

Drie experts vertellen over duurzame voedselketens
Duurzame en transparante voedselketens. Hoe is de stand van zaken en wat zijn de toekomstverwachtingen? Drie experts geven hun visie, elk vanuit hun eigen vakgebied. Aan het woord: Koen Boone (Wageningen Economic Research), Eelke Westra (Wageningen Food & Biobased Research) en prof. dr. John Grin, (Universiteit van Amsterdam). “Bedrijven gaan meer sturen op duurzaamheid.”



In deze editie
De zeven beloftes van Bonduelle

De zeven beloftes van Bonduelle

Bonduelle heeft als missie om met plantaardige voeding een betere toekomst te creëren. Deze missie is vertaald in zeven beloftes. De onderliggende doelstellingen moeten in 2025 zijn behaald. General manager Ilonka Audenaerde en innovation manager Friek van Helden leggen uit hoe ze dat nastreven. Waarom is dit het moment voor Bonduelle om deze...

Eenvoudig maar vooral troostrijk voedsel

Eenvoudig maar vooral troostrijk voedsel

Dat de pandemie ook in 2021 haar sporen zal nalaten op het gebied van food, zal geen verrassing zijn. Foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan en retaildeskundige Paul Moers over de blijvende effecten en de te verwachten ontwikkelingen voor volgend jaar. De hoofdmoot van de foodtrends wordt lokaal, eenvoudig maar vooral troostrijk voedsel. Daarnaast gaat de...

Is het E-nummer wel toereikend?

Is het E-nummer wel toereikend?

De eerste E-nummers dateren uit de jaren ’60, maar kregen pas in de jaren ’80 bekendheid met de verplichting om ze op etiketten te vermelden zodat consumenten goed geïnformeerd zijn over wat er aan voeding is toegevoegd.

Rapport toekomst melkveehouderij: vier scenario’s voor 2030

Rapport toekomst melkveehouderij: vier scenario’s voor 2030

Hoe ziet de toekomst van de Nederlandse melkveehouderij eruit? Met die vraag stapte FrieslandCampina naar Wageningen University & Research. Het resultaat is een rapport van 88 pagina’s, waarin Wageningen Economic Research de mogelijkheden op basis van economische modellering onderzoekt. De Wageningse onderzoekers verkenden de mogelijke ontwikkelrichtingen...

Duurzaam wordt bedrijfsstrategie

Duurzaam wordt bedrijfsstrategie

Duurzame en transparante voedselketens. Hoe is de stand van zaken en wat zijn de toekomstverwachtingen? Drie experts geven hun visie, elk vanuit hun eigen vakgebied. Aan het woord: Koen Boone (Wageningen Economic Research), Eelke Westra (Wageningen Food & Biobased Research) en prof. dr. John Grin, (Universiteit van Amsterdam). “Bedrijven gaan...

Langer houdbaar of minder conserveringsmiddelen?

Langer houdbaar of minder conserveringsmiddelen?

Kiezen tussen houdbaarheid en smaak? Retailers willen graag producten met een zo lang mogelijke houdbaarheid, maar dat mag natuurlijk niet ten koste gaan van de smaak. Voor producenten is het zoeken naar de beste balans. Eurofins Food, Feed, Water Benelux kan daarbij helpen. Vanaf de productontwikkeling staat Eurofins klaar als partner om advies te...

Rechtstreex slaat tussenhandel over

Rechtstreex slaat tussenhandel over

Een lokale en transparante voedselketen, dat is wat Maarten Bouten voor ogen had bij de oprichting van Rechtstreex. Via het verkoopplatform kunnen inwoners van Rotterdam, Den Haag en ommeland lokaal geproduceerde boodschappen doen, zonder grootschalige tussenschakels. “Eten is persoonlijk, maar de keten is nu grotendeels geïndustrialiseerd.” Het...

Gaat smakelijk, gezond en betaalbaar samen?

Gaat smakelijk, gezond en betaalbaar samen?

Iedereen wil lekker en gezond eten voor een redelijke prijs. De eerste fabrikant die onsmakelijk, ongezond en duur voedsel wil produceren, moet nog gevonden worden. Waarom lukt het maar mondjesmaat om de Nederlander gezonder te laten eten?

Ontstoffen steeds meer noodzaak

Ontstoffen steeds meer noodzaak

Auteur: Willem Bakering Ontstoffen speelt bij veel bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie een steeds prominentere rol. Dat komt door strengere wet- en regelgeving ten aanzien van arbeidsomstandigheden, voedselveiligheid en hygiëne. Bovendien moeten bedrijven voldoen aan ATEX-richtlijnen om de gevolgen van eventuele gas- en stofexplosies...

Familiebedrijf  in beweging

Familiebedrijf in beweging

Al decennialang levert De Korrel Beheer (de holding van ECS Paneermeel Industrie en MasterMix) het knapperige korstje voor de voedingsmiddelenindustrie. Wat begon als de verwerking van oud brood, groeide uit tot een enorme variëteit aan paneermeel. Ook zet het bedrijf in op batters, coatings, blends en sauzen.