Machinebouwspecial voorjaar 2022

In deze Machinebouwspecial:
Redactioneel
Feiten en cijfers
INTERVIEW
Frank Rood en Thijs Schepman: Modulair ontwerpen
MACHINEBOUW
Bakkerij-automatisering: 12.000 busbroden per uur
Vleesverwerking: De perfecte match tussen apparatuur en ambacht
FOOD TECHNOLOGY
Wat kun je verwachten als bezoeker: Highlights van het programma
MACHINEBOUW
Bescherming op meerdere fronten: De natuur weet het het beste
Modulair Automatiseren: Meer volume en meer variëteit
Column Kleur (be)kennen
Flexibele plc-kennis: Je kunt niet alles in huis hebben
120 bakjes per minuut: Machine optimaliseren
Experimenteren en meerwaarde creëren
In deze editie
120 bakjes per minuut
In het jaar 2025 moet verpakkingsmateriaal volledig recyclebaar zijn. De ontwikkelingen op dat gebied zijn dus van groot belang. Dampack bedacht het concept voor een zogenaamde BeeMagicTray en Klebo Techniek ontwikkelde de machine. Verpakkingsleverancier Dampack uit Werkendam ontwikkelde en patenteerde een plastic tray voor gebruik in de supermarktschappen....
Bescherming op meerdere fronten
Smeren moet. Dat geldt niet alleen voor jezelf tijdens een half uurtje zonnebaden, maar voor veel mechanische beweegpunten in machines en installaties, bijvoorbeeld voor verwerken en verpakken. Beweegpunten, het woord zegt het al, bewegen. Dus komt een smeermiddel er vaak op de een of andere manier ook weer uit. Ook waar je het niet wilt. Want...
De perfecte match tussen apparatuur en ambacht
Hoe beter je je apparatuur inzet, hoe meer het oplevert. Dat geldt voor snelheid, precisie, hygiëne en al die andere zaken rond vleesverwerking. Het is een kwestie van communicatie tussen de verschillende technische onderdelen en vooral een kwestie van openstaan voor wensen, kansen en (nieuwe) mogelijkheden.
Twaalfduizend busbroden per uur
‘Deeg-sheeting’, robots, reproduceerbaarheid, meer broodsoorten en hygiëne: het zijn een paar technieken en ontwikkelingen die het industrieel bakken van brood de afgelopen twintig jaar flink hebben veranderd. Aart-Jan Hartman, commercieel directeur van Kaak, vertelt hoe brood toch ook een ambachtelijk product bleef.
Marel zet in op Prepared Food
Revolutionaire paneermachines, vormwalsen voor talloze soorten en maten snacks en burgers, alle mogelijke andere machines en een proefkeuken. In het Marels’ DemoCenter in Boxmeer kunnen foodproducenten uitgebreid werken aan hun productontwikkeling.
Helpdesk voor plc-kennis
Alle kennis die je maar wilt, op afroep Over het algemeen is het bij een procesinstallatie zo dat als het draait, het draait. Je plc, daar sleutel je niet altijd dagelijks aan. Zeker niet als het doet wat het moet doen. Maar ja, wat als je dan ineens wél iets wilt sleutelen. Of erger: je hebt een storing. En degene die het geïnstalleerd...
Modulair ontwerpen: sneller, eenvoudiger en beter
Ontwerp je (complexe) producten, machines en systemen? Dan is modulair ontwerpen dé ideale methode om het ontwerpproces te versnellen, te vereenvoudigen, risico’s te verkleinen en groei op de lange termijn te stimuleren.
Kleur (be)kennen
In de voedingsmiddelenindustrie kun je tegenwoordig ook prima 3D-geprinte onderdelen inzetten. De materialen zijn gecertificeerd en de ontwerpvrijheid en flexibiliteit van de seriegrootte zijn enorm. Gratis complexiteit, zeggen we wel. De verschillende printtechnieken kristalliseren zich uit naar nauwkeurigheid en stevigheid. Geprinte onderdelen doen...
Aan de slag met maatschappelijke uitdagingen
Bij HAS Hogeschool staat een goede aansluiting bij het werkveld voorop. Daarom werkt de hogeschool op verschillende manieren samen met het bedrijfsleven.
Online configurator: klantspecifieke schroeftransporteurs
Van Beek zet een volgende stap in klantvriendelijke automatisering door de mogelijkheid te bieden om zelf online een klantspecifieke schroeftransporteur te configureren.