'Accijnsverhoging kost alleen maar geld'

19 mei 2014

DEN HAAG - De accijnsverhoging op bier levert de overheid geen geld op, maar kost juist alleen maar geld. Terugdraaien van de accijnsverhoging geeft de overheidsfinanciën een impuls, maar zeker ook de lokale economieën, werkgelegenheid en het mkb in de grensstreek.

Dit staat in de ‘Alternatieve grenseffectenrapportage  bier’ die bureau Regioplan, in opdracht van brouwers en biertapperijen in Nederland, in de eerste maanden van 2014 heeft uitgevoerd.

Volgens de rapportage zou de 5,75 procent accijnsverhoging op bier die per 1 januari 2014 is ingevoerd, nog eens kritisch moeten worden bekeken of zelfs moeten worden teruggedraaid.

Voorbeeld uit Denemarken

“Als we kijken naar de effecten die in Denemarken behaald zijn na de 15 procent bieraccijnsverlaging in 2013, dan valt te verwachten dat een accijnsverlaging in Nederland er voor gaat zorgen dat bierkopers weer meer bier in eigen land kopen”, stelt Regioplan

“De accijnsverschillen met Duitsland en België nemen door een accijnsverlaging namelijk af. Daardoor wordt het voor grensstreekbewoners minder aantrekkelijk bier over de grens te kopen.”

De meest recente ramingen van het ministerie van Financiën en recente CBS cijfers laten volgens de brouwers zien dat in 2013, ten opzichte van 2012, zo’n 24 miljoen euro extra aan accijns is opgehaald.

De overheid ging in het begrotingsakkoord 2013 nog uit van een extra opbrengst van 39 miljoen euro. Die 15 miljoen euro aan lagere opbrengsten, betekenen een ruim 3 procent daling van de Nederlandse biermarkt, rekenen de brouwers voor.

Werkelijke kosten hoger

De ‘Alternatieve grenseffectenrapportage bier’ laat volgens hen zien dat de werkelijke kosten nog hoger uitvallen. Zo zijn meer bierkopers dan verwacht over de grens gaan kopen, wat zorgt voor omzetverlies bij met name supermarkten, horeca en groothandels in de grensstreek. Hierdoor zullen bij retail en horeca zo’n 2000 banen verloren gaan.

“We roepen daarom de overheid op de accijnsverhogingen terug te draaien en de bieraccijnzen af te stemmen op de tarieven in de buurlanden”, stelt Cees-Jan Adema, directeur Nederlandse Brouwers. “Ook vragen we de overheid te zorgen voor een degelijke grenseffectentoets.”

Lees ook:

Accijnzen op alcohol verhoogd (2 januari 2014)

Fabrikanten tegen belasting-/accijnsverhoging drank (18 september 2013)

Altijd op de hoogte blijven?