WAGENINGEN - Aalt Dijkhuizen is aangetreden als onafhankelijk voorzitter van de Alliantie Verduurzaming Voedsel, een samenwerkingsverband tussen ketenpartners LTO Nederland, FNLI, CBL, KHN en Veneca. De Alliantie zet zich in voor een fundamentele, duurzame transitie in de Nederlandse agrifoodketen.
Dijkhuizen was tot voor kort voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR. Hij is bovendien boegbeeld van de Topsector Agri & Food.
Toekomstbestendige agrifoodsector
Dijkhuizen wil zich als voorzitter inzetten om met bedrijven, maatschappelijke partners en de overheid een heldere en haalbare koers uit te zetten voor verduurzaming van productie, verwerking, distributie en bereiding van voedsel. "Iedere speler gaat hier op zijn eigen manier mee om, maar alle inspanningen gezamenlijk dragen bij aan een toekomstbestendige Nederlandse agrifoodsector.”
Ambitieuze agenda
Samen met het ministerie van Economische Zaken heeft de Alliantie een ambitieuze agenda opgesteld om de duurzame ‘bodem’ onder de voedselproductie- en distributieketens te verhogen. Het beoogde resultaat is dat al het voedsel dat via supermarkten, restaurants en cateraars aan consumenten wordt aangeboden, op steeds duurzamere wijze wordt geproduceerd en gedistribueerd.
Verduurzaming vleesketen
De focus in de agenda ligt op verduurzaming van de vleesketen; het reduceren van voedselverspilling en optimaal hergebruiken van reststromen; en transparantie en communicatie over inspanningen die bedrijven leveren voor verduurzaming. De Alliantie stimuleert bedrijven om in hun productie en inkoop doelstellingen en standaarden voor verduurzaming te hanteren. Samenwerking met leveranciers en afnemers in de keten is daarbij cruciaal: verduurzaming is een kwestie van vraag en aanbod.
Lees ook:
Aalt Dijkhuizen boegbeeld topsector Agri&Food (18 februari 2014)