Etiketten België vaker niet in orde

6 september 2016

In België zijn vorig jaar 241 overtredingen geconstateerd op de reglementen inzake etikettering, benaming, oorsprong, productiemethode, samenstelling en publiciteit van voedingsmiddelen. Vijf jaar geleden waren er nog 91 inbreuken vastgesteld.

De afgelopen vijf jaar heeft de Economische Inspectie van het FAVV in totaal 1088 processen-verbaal opgemaakt. Dat meldt Vilt.

In 125 gevallen werd het een rechtszaak die aanleiding gaf tot een minnelijke schikking of waarbij eventuele vervolging werd vastgesteld.

De meeste controles vonden plaats in de sectoren vlees, vis, wijn en groenten en fruit.

Controle op allergenen

Sinds vorig jaar is het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) ook gestart met de controle op informatie over allergenen.

Er zijn zo’n 6000 controles uitgevoerd op onverpakte levensmiddelen, waarvan 60 procent aan de eisen voldeed.

Voor de mondelinge communicatie werden zo’n 17.000 controles uitgevoerd. Hierbij voldeed slechts 34 procent.

De resultaten worden door het FAVV geëvalueerd. In overleg met de sector zal gekeken worden welke mogelijkheden voor verbetering er zijn.

'Aanpassing aan wetgeving'

“Een mogelijke verklaring voor het hogere aantal inbreuken ligt wellicht in de aanpassingsperiode aan de vernieuwde Europese wetgeving rond etikettering”, stelt Chris Moris, directeur-generaal van Fevia.

Het gaat daarbij onder meer om lettergrootte, aanduiding van allergenen en bijkomende regels om de oorsprong van vlees aan te duiden.

Fevia stelt dat als Belgische voedingsproducenten zich niet aan de regels hebben gehouden, de organisatie “uiteraard de nodige lessen” zal trekken en "constructief zal meewerken aan oplossingen”.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?