‘Ontsmettingsmiddel in food maakt listeria resistent’

22 december 2016

Een ontsmettingsmiddel dat in de foodindustrie veel wordt gebruikt om machines te reinigen, blijkt tot gevolg te hebben dat hersenvliesontsteking minder goed te behandelen is, meldt het AMC. Door het veelvuldige gebruik wordt de listeria-bacterie in toenemende mate resistent, waardoor patiënten minder goed genezen.

Listeria monocytogenes in voedingsmiddelen kan leiden tot voedselinfectie en in zeldzame gevallen tot hersenvliesontsteking. Onderzoekers van het AMC vonden het opmerkelijk dat patiënten de laatste tijd minder goed genezen van hersenvliesontsteking door listeria.

Patiënten gevolgd

Uit een onderzoek waarbij 30 jaar lang patiënten zijn gevolgd en waarbij dna-analyses zijn uitgevoerd, blijkt nu dat de listeria-bacterie in toenemende mate ongevoelig aan het worden is voor een middel dat in de voedingsindustrie veel wordt gebruikt.

Volgens onderzoeker prof. Diederik van de Beek van het AMC gaat het om een ontsmettingsmiddel dat wordt gebruikt om de machines te reinigen.

Minder gevoelig

“Het probleem is nu dat de bacterie die ongevoelig is geworden voor het ontsmettingsmiddel, minder gevoelig wordt voor antibiotica waarmee we hersenvliesontsteking behandelen.”

Het AMC heeft gegevens van 98 patiënten met hersenvliesontsteking door de listeria-bacterie onderzocht. Het wordt de laatste jaren steeds moeilijker om deze groep patiënten adequaat te behandelen.

'Zorgwekkend'

Van de Beek schat dat eerder 30 procent van de patiënten niet goed is hersteld van de ziekte of overlijdt. “Dat is nu gestegen tot iets meer dan 70 procent. Gelukkig komt deze ziekte niet heel veel voor, maar zorgwekkend is deze ontwikkeling wel.”

De onderzoekers raden aan de ontsmettingsmiddelen die gebruikt worden in de voedingsmiddelenindustrie nader te onderzoeken.

De resultaten zijn deze week online verschenen in tijdschrift Clinical Microbiology and Infection.

'Zorgvuldiger gebruik nodig'

De Gezondheidsraad refereert aan deze resultaten in het onderzoeksrapport ‘Zorgvuldig omgaan met desinfectantia.’ Hierin wordt de ministers van Volksgezondheid en van Milieu geadviseerd om te komen met beleid dat een zorgvuldiger gebruik van desinfecterende middelen stimuleert.

Lees ook:

NVWA’er Ter Kuile hoogleraar microbiële voedselveiligheid en antibiotica-resistentie (24 november 2016)

  Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?