Scelta werkt mee aan World Food Center

1 december 2016

Scelta Mushrooms is één van de participanten in de eerste fase van de bouw van het World Food Center (WFC), dat in het eerste kwartaal van 2018 geopend moet worden. Scelta wil in het WFC zowel kinderen voor voeding interesseren als de champignon bij een breed publiek onder de aandacht brengen.

Champignonproducent Scelta uit Venlo, heeft al vijf jaar ervaring opgedaan met Kokkerelli, kids university for cooking. In het WFC zal worden samengewerkt met Wageningen UR, dat op grotere schaal ervaring heeft opgedaan met smaaklessen. Scelta wil met de smaaklessen kinderen interesseren voor een baan in de food. Jan Klerken van Scelta gaf 29 november bij een WFC-bijeenkomst in Ede aan dat de voedingssector geen goed imago heeft. Ook kampen bedrijven in voeding en tuinbouw met problemen om een opvolger te vinden. De smaaklessen kunnen daar mogelijk verandering in brengen.

Betaglucanen

Scelta wil in het World Food Center bovendien alle aspecten van de champignon voor het voetlicht brengen, waaronder de gezondheidseffecten. Uit champignons kunnen bijvoorbeeld betaglucanen worden gehaald die de aanmaak van witte bloedlichaampjes stimuleren en de weerstand verhogen. Betaglucanen kunnen worden toegevoegd aan diervoeder, waardoor minder antibiotica nodig is, legt Klerken uit. Mogelijk komen er ook toepassingen voor mensen.

Scelta wil daarnaast de Scelta Taste Accelerator laten zien, een ingrediënt op basis van reststromen van de champignonteelt dat werkt als smaakversterker en zoutreductie mogelijk maakt.

Klerken wil andere champignonproducenten uitnodigen om ook deel te nemen, onder het motto ‘dare to share’. Hij meent dat er in Nederland nog veel te winnen valt. “In Nederland wordt 2,5 kilo champignons per persoon gegeten, in Australië zes kilo.”

Lees ook:

Partners World Food Center sluiten akkoord (30 november 2016)

Altijd op de hoogte blijven?