Tekort aan hop en gerst dreigt voor brouwer

17 maart 2016

Bierbrouwers krijgen waarschijnlijk te maken met een tekort aan hop en gerst en hogere grondstofprijzen. De wereldwijde hopoogst is vorig jaar met 40 procent gedaald en de vraag naar hop stijgt alleen maar, mede door de populariteit van speciaalbieren.

Dat meldt PlattelandsPost op basis van het rapport ‘A revolution is brewing’ van Rabobank.

Het verwachte tekort aan brouwersgerst in de komende jaren komt vooral door een toenemende vraag en een krap aanbod. Brouwers hebben steeds meer verschillende soorten gerst nodig. Aan de andere kant beschouwen boeren gerst als een riskant gewas om te verbouwen en schommelen de prijzen van grondstoffen voor premiumbier sterk.

Vraag gefragmenteerd

Speciaalbieren vergen vier tot zeven keer zoveel mout en zes keer zo veel hop als gewoon bier. Brouwers van speciaalbieren zoeken vooral nieuwe smaken en aroma’s om zich te onderscheiden van concurrenten. Hierdoor is de vraag meer gefragmenteerd en dat geeft extra druk aan de aanbodzijde.

Opkomende markten

Rabobank verwacht de komende vijf jaar 14 procent meer vraag naar brouwersgerst. Dat komt vooral doordat de wereldbevolking groeit en doordat steeds meer consumenten – ook in opkomende markten – zich premium bier kunnen veroorloven. De populariteit van speciaalbieren komt daar nog bovenop.

Zekerheid inbouwen

Brouwers doen er volgens het rapport dan ook goed aan om solide contracten af te sluiten met leveranciers van gerst, zodat er voor beide kanten meer zekerheid ontstaat. Ook moet wereldwijd meer geïnvesteerd worden in de moutindustrie om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag naar bier in opkomende markten en speciaalbieren in bestaande markten.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?