Wijn koelen met magnetisch veld

12 januari 2015

BASF en TU Delft hebben een koelsysteem ontwikkeld met ‘magnetocalorische’ materialen. Deze materialen zijn toegepast in een wijnkoeling die schoner, stiller en zuiniger is dan conventionele koelingen.

Magnetocalorische materialen warmen op wanneer ze in een magnetisch veld terechtkomen. Als ze vervolgens weer uit dit magnetische veld gehaald worden, koelt het materiaal snel weer af.

Wijnkoeling

Het Amerikaanse Astronautics heeft de door BASF en TU Delft ontwikkelde koeltechnologie gebruikt als basis voor een koeling van wijnflessen.

In de magnetocalorische warmtepomp van de wijnkoeler wordt de warmte van het koude interieur overgebracht naar de warme omgevingslucht. De magnetocalorische materialen die in en uit een magnetisch veld worden gebracht, nemen afwisselend extra warmte op of geven die weer af aan de koelvloeistof van de wijnkoeler.

35 procent zuiniger

Het prototype kan volgens de ontwikkelaars mogelijk 35 procent energiezuiniger koelen dan conventionele koelingen. Ook is de technologie stiller en milieuvriendelijker dan koelcompressors met gasvormige koelmiddelen.

Koelkastenproducent Haier uit China verwacht de technologie binnen enkele jaren te kunnen toepassen in de eigen koelsystemen.

De wijnkoeler is gepresenteerd op de CES-elektronicabeurs in Las Vegas.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?