1 miljoen maaltijden gered door ‘Too Good To Go’

Too Good To Go app, via persbericht

De app ‘Too Good To Go’ heeft 1 miljoen maaltijden gered van verspilling, dat meldde de gelijknamige organisatie vandaag via een persbericht. Daarmee heeft het anti-voedselverspillingsinitiatief naar eigen zeggen binnen twee jaar circa 2,5 miljoen kilogram CO2-uitstoot voorkomen.

Voedselverspilling is volgens het rapport van de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties verantwoordelijk voor 8% van de totale wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. In Nederland verspillen we jaarlijks tussen de 1,7 en 2,5 miljoen ton eten. Bij het weggooien van eten gaan niet alleen de producten verloren, maar ook alles wat nodig was om dat eten te produceren: water, landbouwgrond, mankracht en transport. Het redden van maaltijden van verspilling is daarom ‘winst voor het milieu, ondernemers en consumenten,’ aldus de organisatie.

Too Good To Go berekende dat zij met deze 1 miljoen maaltijd circa 2,5 miljoen kilogram CO2-uitstoot hebben voorkomen door het redden van maaltijden. “Dit staat gelijk aan de hoeveelheid energie die nodig is om meer dan 300 miljoen smartphones op te laden.”

Kennisdatabank

Joost Rietveld, Managing Director van Too Good To Go Nederland: “We zijn overrompeld door de hoeveelheid Nederlanders die in actie willen komen tegen voedselverspilling via de app. Die beweging willen we doorzetten en daarom gaan we de komende tijd meer aandacht besteden aan voorlichting, educatie maar ook inspiratie.” Om dit te ondersteunen opent Too Good To Go vandaag een kennisdatabank over voedselverspilling.

Anti-voedselverspillingsinitiatief

Het anti-voedselverspillingsinitiatief Too Good To Go begon op 22 januari 2018 in Nederland met 25 aangesloten locaties, enkel in de stad Amsterdam. Al snel volgden meer grote steden en inmiddels kun je verspreid over het hele land maaltijden redden. Op dit moment heeft het initiatief ruim 2.000 aangesloten locaties in Nederland.

Lees ook
‘Food sector loopt decennia achter in technologische innovatie’

‘Food sector loopt decennia achter in technologische innovatie’

Big data, blockchain, geavanceerde robotica en kunstmatige intelligentie; allemaal innovaties die hele branches veranderen. Maar de voedselsector blijft ver achter, stelt een rapport van het World Economic Forum. En dat terwijl die sector juist met wereldwijde problemen kampt die zulke nieuwe systemen zouden kunnen oplossen. “Wereldwijde voedselsystemen...

Albert Heijns Instock gaat zelfstandig verder

Albert Heijns Instock gaat zelfstandig verder

Het initiatief Instock van vier medewerkers van Albert Heijn, dat voedselverspilling op de kaart zet, gaat zelfstandig verder. De onderneming die vierenhalf jaar geleden begon met een pop-up restaurant waar werd gekookt met ‘afdankertjes’ is inmiddels uitgegroeid tot een succesvolle organisatie met drie volwaardige restaurants en een aantal...

EFSA publiceert versimpeld voedselveiligheidssysteem voor voedseldonatie

EFSA publiceert versimpeld voedselveiligheidssysteem voor voedseldonatie

De Europese autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft een nieuw, versimpeld managementsysteem voor voedselveiligheid ontwikkeld, met oog op voedseldonatie. Het terugdringen van voedselverspilling staat bij veel overheden en organisaties hoog op de agenda. Voedseldonatie neemt langzaam toe, zowel aan voedselbanken als aan andere organisaties die...