1 miljoen subsidie voor onderzoek naar eiwittransitie

plantaardig-vleesvervanger-eiwittransitie-pixabay

De Universiteit Utrecht, de Technische Universiteit Delft en Wageningen UR gaan onderzoeken wat er moet gebeuren om consumenten te laten overstappen naar plantaardige alternatieven voor vlees- en melkproducten. Daarbij werken ze samen met onder andere Unilever en Danone Nutricia Research. Voor het onderzoek heeft NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) een subsidie van 1 miljoen euro toegekend.

Het onderzoek wordt geleid door prof. dr. Marko Hekkert van de Universiteit Utrecht, en richt zich in de eerste plaats op gedragswetenschap. De onderzoekers willen weten wat de motieven zijn van consumenten om al dan niet voor plantaardige eiwitten te kiezen. Daarnaast zal worden onderzocht wat de technische voorwaarden zijn voor de eiwittransitie. Het onderzoek is daarom ingestoken vanuit een breed palet aan disciplines, namelijk de innovatiewetenschappen, de psychologie, de consumentenwetenschappen en industrieel ontwerp.

De onderzoekssubsidie voor ‘Accelerating the transition to plant-based proteins’ komt uit het NWO-programma ‘Transitions and Behaviour’, dat zich specifiek richt op gedragsonderzoek waarmee transities gerealiseerd en versneld kunnen worden.

Lees ook
Wetenschappers: afleiding vermindert smaak van eten

Wetenschappers: afleiding vermindert smaak van eten

Afleiding tijdens het eten zorgt voor een slechtere verwerking van de smaak in de hersenen. Dit hebben onderzoekers van het Donders Instituut van de Radboud Universiteit aangetoond met een studie die is gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition. Eerder onderzoek toonde al aan dat mensen meer eten wanneer ze zijn afgeleid door bijvoorbeeld...

Nieuwe fabriek voor eiwit uit eendenkroos geopend

Nieuwe fabriek voor eiwit uit eendenkroos geopend

Op donderdag 5 maart is de nieuwe fabriek van Rubisco Foods geopend in het Overijsselse Raalte. In de fabriek worden eiwitten en andere ingrediënten gewonnen uit waterlinzen (eendenkroos) en plantaardige reststromen. De nieuwe productielocatie heeft een capaciteit van 1200 kg per uur, en gebruikt grondstoffen van lokale telers en bedrijven. Van...

Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Vleesvervangers zijn populair, maar zijn deze ook gezond en hoe zit het met de smaak? De consumentenbond testte zestien vegetarische hamburgers. En concludeerde grote verschillen op het gebied van smaak en gezondheid tussen deze vleesvervangers. De burgers bevatten vooral veel zout.