17% van het consumentenvoedsel wordt verspild

food waste

Beeld: Joshua Hoehne via Unsplash

Naar schatting ging in 2019 zo'n 931 miljoen ton, ofwel 17%, van het voedsel dat beschikbaar is voor consumenten de prullenbak in. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties.

Om precies te zijn kijkt het Food Waste Index Report van de United Nations Environment Programme (UNEP) naar voedselverspilling in winkels, restaurants en huishoudens. Het rapport bevat data uit 54 landen. Niet eerder werden er zoveel data over voedselverspilling verzameld.

Zo'n 60% van al het weggegooide voedsel vindt zijn weg naar de prullenbak in huis. Dat komt neer op 11% voedselverspilling in de huishoudens. In winkels is dat percentage 2% en in de horeca wordt 5% van het voedsel weggegooid.

Het rapport linkt niet opgegeten voedsel aan zo'n 8 tot 10% van de uitstoot van broeikasgassen. Volgens de onderzoekers is het terugdringen van voedselverspilling belangrijk bij het tegengaan van klimaatverandering.

Ook blijkt dat voedselverspilling een wereldwijd probleem is en niet enkel voorkomt in de rijkere landen. De BBC merkt echter op dat het rapport enkele haken en ogen bevat waardoor de gegevens over arm en rijk niet helemaal duidelijk zijn. De studie maakt geen onderscheid tussen vrijwillige en onvrijwillige verspilling en er kan ook niet altijd onderscheid worden gemaakt tussen het weggooien van eetbaar en oneetbaar voedsel, zoals botten en schelpen. 

Lees ook
Avocado’s van supermarkt Picnic krijgen extra beschermlaagje voor langere houdbaarheid

Avocado’s van supermarkt Picnic krijgen extra beschermlaagje voor langere houdbaarheid

Online supermarkt Picnic voegt een dun beschermlaagje toe aan avocado’s om deze langer eetbaar te houden. De bescherming is een plantaardig product afkomstig uit de schillen, zaden en pulp van vruchten, dat wordt aangebracht door de Nederlandse leverancier. Klanten van Picnic kunnen de vruchten hierdoor langer gebruiken.

Consumenten kunnen geld besparen met minder voedselverspilling

Consumenten kunnen geld besparen met minder voedselverspilling

Door de inflatie stijgen de prijzen van voedsel. “Consumenten kunnen gemiddeld 120 euro besparen door minder voedsel weg te gooien”, aldus Cees Elemans, sector specialist Food bij ING Sector Banking.

Technasium leerlingen ontwikkelen oplossingen tegen voedselverspilling

Technasium leerlingen ontwikkelen oplossingen tegen voedselverspilling

Ongeveer 370 derdejaars vwo-leerlingen van vijf Nederlandse Technasia deden mee aan het project 'Stop Voedselverspilling'. Hun opdracht? Een oplossing ontwikkelen voor het weggooien van voedsel. Tijdens de Floriade Expo in Almere werden op 17 mei de winnaars bekend gemaakt.