17% van het consumentenvoedsel wordt verspild

food waste

Beeld: Joshua Hoehne via Unsplash

Naar schatting ging in 2019 zo'n 931 miljoen ton, ofwel 17%, van het voedsel dat beschikbaar is voor consumenten de prullenbak in. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties.

Om precies te zijn kijkt het Food Waste Index Report van de United Nations Environment Programme (UNEP) naar voedselverspilling in winkels, restaurants en huishoudens. Het rapport bevat data uit 54 landen. Niet eerder werden er zoveel data over voedselverspilling verzameld.

Zo'n 60% van al het weggegooide voedsel vindt zijn weg naar de prullenbak in huis. Dat komt neer op 11% voedselverspilling in de huishoudens. In winkels is dat percentage 2% en in de horeca wordt 5% van het voedsel weggegooid.

Het rapport linkt niet opgegeten voedsel aan zo'n 8 tot 10% van de uitstoot van broeikasgassen. Volgens de onderzoekers is het terugdringen van voedselverspilling belangrijk bij het tegengaan van klimaatverandering.

Ook blijkt dat voedselverspilling een wereldwijd probleem is en niet enkel voorkomt in de rijkere landen. De BBC merkt echter op dat het rapport enkele haken en ogen bevat waardoor de gegevens over arm en rijk niet helemaal duidelijk zijn. De studie maakt geen onderscheid tussen vrijwillige en onvrijwillige verspilling en er kan ook niet altijd onderscheid worden gemaakt tussen het weggooien van eetbaar en oneetbaar voedsel, zoals botten en schelpen. 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Too Good To Go redde 18 miljoen maaltijden in vijf jaar

Too Good To Go redde 18 miljoen maaltijden in vijf jaar

Het platform Too Good To Go is deze maand vijf jaar actief in Nederland. Deze app tegen voedselverspilling redde in die tijd 18 miljoen maaltijden, wat neerkomt op ongeveer één maaltijd per inwoner. Ook wereldwijd namen de cijfers de afgelopen anderhalf jaar toe. In totaal zijn er inmiddels al 200 miljoen maaltijden gered.

Lidl doneert 1,3 miljoen porties groente en fruit aan Voedselbanken

Lidl doneert 1,3 miljoen porties groente en fruit aan Voedselbanken

Lidl gaat jaarlijks 600.000 kilo groente en fruit doneren aan Voedselbanken Nederland, wat gelijk staat aan ruim 1,3 miljoen porties groente en fruit. Dat maakte de supermarktketen bekend tijdens het jubileumdiner in de Kookfabriek in Utrecht waar Lidl en Voedselbanken Nederland hun 10-jarige samenwerking vierden.

Flevolandse zorgorganisaties in actie om voedselverspilling tegen te gaan

Flevolandse zorgorganisaties in actie om voedselverspilling tegen te gaan

In opdracht van provincie Flevoland en gemeente Lelystad zijn vijf Flevolandse zorglocaties van Coloriet en Woonzorg Flevoland samen met Greendish de uitdaging aangegaan om voedselverspilling tegen te gaan. Op elke locatie is de voedselverspilling in hun keuken, koelkast en op het bord gemeten om hun kennis en bewustzijn te vergroten. Met als resultaat:...