2014 EU-jaar tegen voedselverspilling

BRUSSEL - Het Europees Parlement wil voedselverspilling met de helft terugdringen. 2014 moet het Europese jaar tegen voedselverspilling worden.

Nu wordt tot de helft van de voeding weggegooid door consumenten, supermarkten, restaurants en in de foodketen door producenten en verwerkers. "Aan de andere kant leven 79 miljoen Europeanen onder de armoedegrens", aldus het Europarlement.

Omdat alle schakels in de keten voedsel verspillen, wil het Europarlement een gecoördineerde aanpak, waarbij maatregelen voor de hele EU en voor de afzonderlijke lidstaten gecombineerd worden. Zo moet de supply chain keten voor keten efficiënter worden gemaakt.

Het Europarlement denkt ook aan campagnes om consumenten bewust te maken. De lidstaten zouden cursusmateriaal moeten maken voor scholen om leerlingen te informeren over het bewaren, koken en weggooien van voedsel.

Etikettering
Het Europarlement pleit voor 'dual-date labelling', met een uiterste verkoop- en een uiterste consumptiedatum.

Lees ook:
EU wil 2 houdbaarheidsdata op verpakking (14 november 2011)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over verspilling