Project voor innovaties Nederlands-Duitse foodindustrie

Nieuwe productieprocessen, duurzaamheid in voedselproductie en verbetering van arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden. Dat zijn de belangrijkste thema’s voor de Nederlands-Duitse voedingsmiddelenindustrie in het grensoverschrijdende project Food2020, dat officieel van start is gegaan.

Het project ondersteunt mkb-bedrijven in de foodsector uit het Nederlands-Duitse grensgebied, bij de (door)ontwikkeling van innovatieve producten, processen en diensten.

Bedrijven met initiatieven op dit gebied, kunnen advies inwinnen over de mogelijkheden om dit binnen Food2020 te realiseren. DIL coördineert het programma. Er is een budget van 5,2 miljoen euro beschikbaar.

Website gelanceerd

De startbijeenkomst van het Europees gefinancierde Food2020 vond eerder deze maand plaats in het Duitse Instituut voor Levensmiddelentechnologie (DIL). Ruim 70 vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, politiek en onderzoeksinstellingen waren aanwezig in Quackenbrück, meldt Oost NV. Ook werd de website officieel gelanceerd.

Acht partners

De uitvoering van het project gebeurt samen met acht partners uit het Nederlands-Duitse grensgebied. In Nederland gaat het om Oost NV, NV NOM, Industriebank LIOF, BOM en Food Valley NL. Aan Duitse zijde zijn NieKE – Landesinitiative Ernährungswirtschaft, FPI – Food Processing Initiative e.V. en GIQS bij het project betrokken.

Food2020 wordt ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het ministerie van Economische Zaken, de provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel, de Staatskanselarij Nedersaksen, en het ministerie van Economie, Energie, Industrie, Middenstand en Ambacht uit Noordrijn-Westfalen.

Het project werkt aan een toekomstoffensief voor de foodsector en loopt tot juni 2018.

Lees ook:

Lees ook
Gelderland start met programma om voedselaanbod te vergroenen

Gelderland start met programma om voedselaanbod te vergroenen

De provincie Gelderland start met het programma Gelderland van Morgen, waarmee de provincie het voedselaanbod wil vergroenen. Ondernemers kunnen met 50% subsidie deelnemen aan het programma.

Transitie naar gezonder en duurzamer voedselaanbod noodzakelijk

Transitie naar gezonder en duurzamer voedselaanbod noodzakelijk

De voedingsindustrie moet veranderen en met een duurzamer en gezonder aanbod komen. Daarvoor pleit keynote speaker Jaap Seidell tijdens zijn lezing op de tweede dag van Food Technology. “We hebben ons kapot geïnnoveerd aan producten voor kinderen, maar het zijn allemaal producten die ze eigenlijk niet zouden moeten eten.”

Keep Food Simple geeft nieuwe kijk op voedselketens

Keep Food Simple geeft nieuwe kijk op voedselketens

Een bijdrage leveren aan de verbetering van ons voedselsysteem met duurzamere en gezondere producten, dat is de missie van organisatie Keep Food Simple. Tijdens Food Technology presenteerde Onno Franse, Fons Voragen en Peter Folstar de visie en aanpak van Keep Food Simple.