Project voor innovaties Nederlands-Duitse foodindustrie

Nieuwe productieprocessen, duurzaamheid in voedselproductie en verbetering van arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden. Dat zijn de belangrijkste thema’s voor de Nederlands-Duitse voedingsmiddelenindustrie in het grensoverschrijdende project Food2020, dat officieel van start is gegaan.

Het project ondersteunt mkb-bedrijven in de foodsector uit het Nederlands-Duitse grensgebied, bij de (door)ontwikkeling van innovatieve producten, processen en diensten.

Bedrijven met initiatieven op dit gebied, kunnen advies inwinnen over de mogelijkheden om dit binnen Food2020 te realiseren. DIL coördineert het programma. Er is een budget van 5,2 miljoen euro beschikbaar.

Website gelanceerd

De startbijeenkomst van het Europees gefinancierde Food2020 vond eerder deze maand plaats in het Duitse Instituut voor Levensmiddelentechnologie (DIL). Ruim 70 vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, politiek en onderzoeksinstellingen waren aanwezig in Quackenbrück, meldt Oost NV. Ook werd de website officieel gelanceerd.

Acht partners

De uitvoering van het project gebeurt samen met acht partners uit het Nederlands-Duitse grensgebied. In Nederland gaat het om Oost NV, NV NOM, Industriebank LIOF, BOM en Food Valley NL. Aan Duitse zijde zijn NieKE – Landesinitiative Ernährungswirtschaft, FPI – Food Processing Initiative e.V. en GIQS bij het project betrokken.

Food2020 wordt ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het ministerie van Economische Zaken, de provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel, de Staatskanselarij Nedersaksen, en het ministerie van Economie, Energie, Industrie, Middenstand en Ambacht uit Noordrijn-Westfalen.

Het project werkt aan een toekomstoffensief voor de foodsector en loopt tot juni 2018.

Lees ook:

Lees ook
Pop-up event in Six and Sons brengt duurzame Britse foodmerken onder de aandacht

Pop-up event in Six and Sons brengt duurzame Britse foodmerken onder de aandacht

Op vrijdag 4 maart start er in Amsterdam een pop-up evenement dat zich richt op duurzame, groene en maatschappelijk verantwoorde merken uit het Verenigd Koninkrijk. Onder de naam ‘Best of UK Sustainable Food&Drink’ showcasen Britse merken zes weken lang hun producten in het pand van Six and Sons aan de Haarlemmerdijk.

Goede processing is de sleutel

Er is een trend merkbaar om onbewerkt en onverhit voedsel te eten. De aspecten microbiologie en kwaliteit worden vaak vergeten. Een vers geplukte appel zal het maximale aan werkzame vitamines en enzymen bevatten.

Processing en innovatie

Processing en innovatie

Column - Henk Jan van Lent