40% voedingsgiganten investeert in eiwittransitie

plantaardig-vleesvervanger-eiwittransitie-pixabay

Beeld: Pixabay

FAIRR, een collectief van investeerders, nam 15 retailers en 10 voedselfabrikanten onder de loep. Tien van deze bedrijven hebben gespecialiseerde teams die plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel ontwikkelen en verkopen. FAIRR ziet Tesco en Unilever als voorlopers.

Investeringen

De cijfers komen uit Appetite for disruption: a second serving, een rapport voor investeerders in de ‘Sustainable Proteins Hub’ van FAIRR. Het rapport verwacht dat het marktaandeel van plantaardige producten in vijf jaar groeit naar 17,9 miljard dollar. Dit jaar staken investeerders al bijna 1,1 miljard in de branche, wat nu al het dubbele is van 2019. FAIRR verwacht dat de coronapandemie veel invloed zal hebben. Jeremy Coller, oprichter van FAIRR: “Covid-19 maakt 2020 een waterscheiding voor de markt van plantaardige eiwitten: de sector trok al dubbel zo veel investeringen als vorig jaar in slechts een half jaar. Deze betrokkenheid laat zien welke bedrijven infrastructuur en innovatie op poten zetten om te profiteren van de aardverschuiving in de manier waarop we kopen en eten, en laat zien welke bedrijven aandeel gaan verliezen. Investeerders blijven goed opletten.” Het rapport waarschuwt dat Costco en Kraft Heinz achterop raken in de eiwittransitie.

Bron: FAIRR

Lees ook
Eiwitten van de toekomst

Eiwitten van de toekomst

De markt voor vlees- en zuivelvervangers groeit nog steeds. Maar de gangbare basisingrediënten, erwten en soja, zijn niet eindeloos voorhanden of verdienen geen duurzaamheidsprijs. Gelukkig kijken verschillende bedrijven inmiddels naar alternatieve eiwitbronnen. De markt voor vleesvervangers is de afgelopen jaren flink gegroeid, en het aantal...

Solar Foods kan eerste fabriek gaan bouwen

Solar Foods kan eerste fabriek gaan bouwen

Het Finse bedrijf Solar Foods heeft in een nieuwe investeringsronde genoeg geld opgehaald om de eerste fabriek te gaan bouwen. Het bedrijf gaat eiwitten maken uit bacteriën die leven op CO2 en waterstof. De eiwitproductie moet dus los gaan staan van elke vorm van landbouw. De fabriek moet eind 2022 operationeel zijn.

Zuivelbedrijf Boermarke gaat plantaardige kaasalternatieven maken

Zuivelbedrijf Boermarke gaat plantaardige kaasalternatieven maken

Boermarke bouwt een productielijn voor plantaardige kaasalternatieven om in te spelen op de grote vraag. Het bedrijf richt zich op een diverse lijn producten.