40% voedingsgiganten investeert in eiwittransitie

plantaardig-vleesvervanger-eiwittransitie-pixabay

Beeld: Pixabay

FAIRR, een collectief van investeerders, nam 15 retailers en 10 voedselfabrikanten onder de loep. Tien van deze bedrijven hebben gespecialiseerde teams die plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel ontwikkelen en verkopen. FAIRR ziet Tesco en Unilever als voorlopers.

Investeringen

De cijfers komen uit Appetite for disruption: a second serving, een rapport voor investeerders in de ‘Sustainable Proteins Hub’ van FAIRR. Het rapport verwacht dat het marktaandeel van plantaardige producten in vijf jaar groeit naar 17,9 miljard dollar. Dit jaar staken investeerders al bijna 1,1 miljard in de branche, wat nu al het dubbele is van 2019. FAIRR verwacht dat de coronapandemie veel invloed zal hebben. Jeremy Coller, oprichter van FAIRR: “Covid-19 maakt 2020 een waterscheiding voor de markt van plantaardige eiwitten: de sector trok al dubbel zo veel investeringen als vorig jaar in slechts een half jaar. Deze betrokkenheid laat zien welke bedrijven infrastructuur en innovatie op poten zetten om te profiteren van de aardverschuiving in de manier waarop we kopen en eten, en laat zien welke bedrijven aandeel gaan verliezen. Investeerders blijven goed opletten.” Het rapport waarschuwt dat Costco en Kraft Heinz achterop raken in de eiwittransitie.

Bron: FAIRR

Lees ook
Voedseltechnologiebedrijf ENOUGH start met productie niet-dierlijke eiwitten in Zeeuwse eiwitfabriek

Voedseltechnologiebedrijf ENOUGH start met productie niet-dierlijke eiwitten in Zeeuwse eiwitfabriek

ENOUGH opent vanaf oktober een productiefaciliteit in het Zeeuwse Sas van Gent waarmee extra capaciteit toe wordt gevoegd aan de eiwitmarkt. De fabriek produceert binnenkort duurzame niet-dierlijke eiwitbronnen. Met deze opschaling maakt het bedrijf een belangrijke stap in het proces van eiwittransitie.

WUR onderzoekt duurzame eiwitten van tomatenblad, schimmels en insecten

WUR onderzoekt duurzame eiwitten van tomatenblad, schimmels en insecten

Onderzoekers van Wageningen University & Research onderzoeken hoe we eiwitten kunnen produceren op een duurzame en circulaire manier, waarbij idealiter geen concurrentie is tussen voedsel voor mensen en dieren. Daarvoor werkt WUR aan projecten om eiwit te produceren uit tomatenbladen, schimmels en insecten.

Plan om Europese plantaardige voeding te promoten krijgt geen steun van Europese Commissie

Plan om Europese plantaardige voeding te promoten krijgt geen steun van Europese Commissie

De aanvraag van de Green Protein Alliance (GPA) voor subsidie om consumptie van lokaal geteelde plantaardige eiwitten te promoten, is niet gehonoreerd door de Europese Commissie. De Europese Commissie kende wel 38,1 miljoen euro steun toe aan de promotie van dierlijke producten. “In het licht van de actualiteiten is het niet honoreren extra wrang”,...