5% minder varkensvlees verwerkt in eerste half jaar van 2022

slachthuis varkens_pixabay

Nederlandse slachterijen hebben in de eerste 23 weken van 2022 minder varkensvlees verwerkt. In vergelijking met dezelfde periode in 2021 werden er 5 procent minder varkens geslacht. 

Tot en met week 23 slachtten Nederlandse varkensslachterijen 6,88 miljoen dieren. Dat zijn er bijna 356.000 minder dan in het eerste half jaar van 2021. Het gemiddelde slachtgewicht per varken lag op bijna 101 kilo, ruim 300 gram lager dan in de periode vorig jaar.

Het vleespercentage van de geslachte varkens ligt dit jaar tot nu toe op gemiddeld 58,9 procent. Dat is hetzelfde percentage als het gemiddelde in dezelfde periode van 2021, blijkt uit de marktcijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

De levende export is dit jaar toegenomen ten opzichte van 2021. Tot en met week 23 werden er 393.000 vleesvarkens naar slachterijen in het buitenland vervoerd, bijna 47.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Wel is de export nog altijd 40 procent minder dan in dezelfde periode van 2020.

Bron: Varkens.nl

Lees ook
Optimisme Duitse vleessector bij aanvang IFFA 2022

Optimisme Duitse vleessector bij aanvang IFFA 2022

In Frankfurt startte 14 mei IFFA, de internationale vakbeurs voor de vleesindustrie. Tot en met 19 mei staat Messe Frankfurt in het teken van de laatste innovaties op het gebied van vlees en alternatieve eiwitten. De Duitse vleessector is bij aanvang van de beurs positief gestemd.

Kabinet onderzoekt mogelijkheid tot vleesbelasting

Kabinet onderzoekt mogelijkheid tot vleesbelasting

Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid om een heffing op vlees in te voeren, schrijft minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid aan de Tweede Kamer. De vleesbelasting moet bijdragen aan de doelstelling van het kabinet om in 2030 de helft van de door Nederlanders gegeten eiwitten uit plantaardige bronnen te laten komen.

Jonge en meer welvarende Nederlanders eten minder vlees en zuivel

Jonge en meer welvarende Nederlanders eten minder vlees en zuivel

Nederlanders eten steeds minder vlees, zo blijkt uit recent onderzoek van SurveyMonkey van Momentive, gehouden onder ruim duizend volwassenen in Nederland. Maar hoeveel minder verschilt per leeftijds- en inkomenscategorie.