70 procent van het supermarktassortiment bestaat uit sterk bewerkt voedsel

31 augustus 2017

Uit onderzoek van Foodwatch blijkt dat 70 procent van het supermarktassortiment uit ‘ultra-processed foods’ bestaat. Ultra-processed foods zijn sterk bewerkt fabrieksvoedsel. Tot deze categorie voedsel behoren relatief veel ongezonde producten als frisdrank, snacks en fastfood. Vaak bevatten deze producten veel suiker, vet en zout, en weinig mineralen, vitaminen en vezels.

Het onderzoek

Foodwatch selecteerde bij de drie grootste supermarkten in Nederland – Albert Heijn, Jumbo en Lidl – met een aselecte steekproef 651 voedingsproducten.

De producten werden naar de mate van bewerking ingedeeld in 4 categorieën:

  • Vers onbewerkt of licht bewerkt voedsel, zoals verse groente, fruit, eieren en melk.
  • Bewerkte ingrediënten, zoals fles olie en pot zout.
  • Bewerkt voedsel, zoals kaas, brood, fruit/groenteconserven, geconserveerde vis en ham.
  • Sterk bewerkt voedsel, zoals chips, hamburgers, ontbijtgranen, soepen, kant- en klare maaltijden en frisdrank.

De resultaten

Uit het onderzoek komt naar voren dat 459 van de 651 onderzochte producten (70,5 procent) in de categorie ‘ultra-processed foods’ vallen. 106 producten (16 procent) in de supermarkt zijn vers onbewerkt of licht bewerkt. 3 procent (19 producten) is een bewerkt ingrediënt en 10 procent (67 producten) is bewerkt voedsel.

Het onderzoek bevestigt ook dat de producten vaak veel suiker, zout en vet bevatten. Aan 350 van de 459 producten (76 procent) is suiker toegevoegd. Zout is aan 315 van de 459 producten (69 procent) toegevoegd. 93 procent van de producten bevat suiker en/of zout.

Ultra-processed foods

De Wereldgezondheidsorganisatie, het Voedingscentrum en wetenschappers waarschuwen de laatste tijd voor de overdaad aan aanbod van ultra-processed foods. In theorie kan sterk bewerkt voedsel gezond zijn. Volgens Foodwatch is de praktijk anders. Sterk bewerkt voedsel bevat meestal weinig vitaminen, mineralen en vezels, en teveel suiker, vet en zout. Overmatige consumptie van deze stoffen kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Zo worden Ultra-processed foods in verband gebracht met obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en diverse vormen van kanker.

Lees ook:

       

Altijd op de hoogte blijven?