84 procent van ingevoerde zonnebloemolie in 2021 kwam uit Oekraïne

Zonnebloem Pexels

Beeld: Pexels

Oekraïne was in 2021 voor Nederland de grootste leverancier van ruwe zonnebloemolie en maïs, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In dat jaar was 84 procent van de ingevoerde ruwe zonnebloemolie afkomstig uit Oekraïne. Voor maïs was het Oekraïense aandeel 42 procent.

In totaal werd in 2021 voor ruim 2 miljard euro aan goederen ingevoerd uit Oekraïne. Daarvan was 1,8 miljard euro voor landbouwproducten. Ruwe zonnebloemolie en maïs zijn voor Nederland de belangrijkste producten uit Oekraïne. Kool- en raapzaad zijn goed voor 17 procent van de invoerwaarde. Onder de categorie overige landbouw (19 procent) vallen onder andere kippenvlees en sojabonen.

Nederland haalde in 2021 voor 641 miljoen euro ruwe zonnebloemolie uit andere landen, waarvan 538 miljoen euro uit Oekraïne. Nederland is daarmee niet alleen de grootste importeur van ruwe zonnebloemolie in de Europese Unie, maar ook het land dat de meeste ruwe zonnebloemolie uit Oekraïne haalt.

Het grootste deel van de ruwe zonnebloemolie die Nederland invoert uit Oekraïne komt uiteindelijk in het buitenland terecht, direct als wederuitvoer, of indirect als export na verdere verwerking in Nederland. Slechts 15 procent blijft achter in Nederland, vooral na verdere verwerking in Nederland.

Bron: CBS

Lees ook
Zorgen om tekort aan zonnebloemolie

Zorgen om tekort aan zonnebloemolie

Supermarkten en grootgebruikers van zonnebloemolie maken zich zorgen over een dreigend tekort. Ongeveer twee derde van de zonnebloemolie die Nederland invoert is afkomstig uit Oekraïne. Door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland hebben supermarkten nu al minder van de olie op de schappen staan.

‘Supermarkt en consument moeten prijsstijgingen van voeding accepteren’

‘Supermarkt en consument moeten prijsstijgingen van voeding accepteren’

De oorlog in Oekraïne heeft naar verwachting hoge prijsstijgingen als gevolg. De prijzen van graan en oliehoudende zaden zijn op de internationale markten fors gestegen. Het doorbelasten van prijsstijgingen aan supermarkt en consument is nu de enige werkbare oplossing, schrijft Ceel Elemans, Sector Banker Food & Agri bij ING.

Oorlog Oekraïne: ‘Brood wordt twee keer zo duur’

Oorlog Oekraïne: ‘Brood wordt twee keer zo duur’

Brood gaat tot ver in 2023 meer kosten vanwege de oorlog in Oekraïne, schrijft het Parool. Brood kan wel twee keer zo duur worden.