84 procent van ingevoerde zonnebloemolie in 2021 kwam uit Oekraïne

Zonnebloem Pexels

Beeld: Pexels

Oekraïne was in 2021 voor Nederland de grootste leverancier van ruwe zonnebloemolie en maïs, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In dat jaar was 84 procent van de ingevoerde ruwe zonnebloemolie afkomstig uit Oekraïne. Voor maïs was het Oekraïense aandeel 42 procent.

In totaal werd in 2021 voor ruim 2 miljard euro aan goederen ingevoerd uit Oekraïne. Daarvan was 1,8 miljard euro voor landbouwproducten. Ruwe zonnebloemolie en maïs zijn voor Nederland de belangrijkste producten uit Oekraïne. Kool- en raapzaad zijn goed voor 17 procent van de invoerwaarde. Onder de categorie overige landbouw (19 procent) vallen onder andere kippenvlees en sojabonen.

Nederland haalde in 2021 voor 641 miljoen euro ruwe zonnebloemolie uit andere landen, waarvan 538 miljoen euro uit Oekraïne. Nederland is daarmee niet alleen de grootste importeur van ruwe zonnebloemolie in de Europese Unie, maar ook het land dat de meeste ruwe zonnebloemolie uit Oekraïne haalt.

Het grootste deel van de ruwe zonnebloemolie die Nederland invoert uit Oekraïne komt uiteindelijk in het buitenland terecht, direct als wederuitvoer, of indirect als export na verdere verwerking in Nederland. Slechts 15 procent blijft achter in Nederland, vooral na verdere verwerking in Nederland.

Bron: CBS

Lees ook
Foodbedrijven trekken zich terug uit Rusland

Foodbedrijven trekken zich terug uit Rusland

Vanwege de oorlog in Oekraïne trekken veel bedrijven zich terug uit Rusland. De afgelopen dagen lieten onder andere Shell, Ikea en Hennes & Maurits weten geen zaken meer te doen in Rusland en de vestigingen te sluiten. Ook verschillende foodbedrijven nemen dit besluit. Een greep uit de media.

Fernando Laposse wint Future Food Design Awards

Fernando Laposse wint Future Food Design Awards

Tijdens de Dutch Design Week werden op 26 oktober voor de eerste keer de Future Food Design Awards uitgereikt. Fernando Laposse won de prijs met zijn project Totomoxtle. Hij kreeg zowel de jury als de publieksprijs met meer dan 5000 stemmen. Voor zijn project Totomoxtle werkte Laposse samen met Mexicaanse boeren om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen...