88 banen weg bij reorganisatie FrieslandCampina

4 april 2016

FrieslandCampina gaat de productielocaties in Lochem en Veghel reorganiseren. Daarbij verdwijnen de komende drie jaar circa 40 vaste arbeidsplaatsen (fte's). Daarnaast wordt het aantal uitzendkrachten en tijdelijke arbeidsovereenkomsten structureel verminderd met circa 48 fte.

Het zuivelconcern stelt onderzoek te hebben gedaan naar de mogelijkheden de efficiëntie te verhogen en de kosten te verlagen. "Het grootste deel van de besparingen wordt gerealiseerd door de bezettingsgraad van de productielijnen te verbeteren en het materiaal- en energieverbruik te reduceren."

Volgens FrieslandCampina zijn de medewerkers van de verschillende afdelingen nauw betrokken bij de voorstellen voor verbeteringen in de bedrijfsvoering en de opzet van de organisatie. "Als gevolg van het aanpassen van werkwijzen kunnen taken en verantwoordelijkheden van medewerkers veranderen en kan het aantal arbeidsplaatsen op verschillende niveaus in de organisatie worden teruggebracht."

Lochem

Bij FrieslandCampina Butter & Milkpowder in Lochem, waar boter, boterolie en melkpoeder worden geproduceerd, kan vooral bespaard worden door het standaardiseren van werkwijzen, het verbeteren van de bezettingsgraad, het reduceren van materiaalverliezen en het verminderen van het energieverbruik. Als gevolg van de aanpassingen vervallen de komende drie jaar circa achttien arbeidsplaatsen met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en circa veertien arbeidsplaatsen die momenteel met tijdelijke contracten en door uitzendkrachten worden ingevuld. Op dit moment telt de locatie in Lochem 216 arbeidsplaatsen.

Veghel

Bij FrieslandCampina Ingredients in Veghel, waar onder meer melk- en weiproteïnen voor de voedingsmiddelenindustrie worden geproduceerd, kan eveneens de bezettingsgraad worden verbeterd en het materiaalverlies en energieverbruik worden beperkt. "Door aanpassingen in de taken en verantwoordelijkheden vervallen de komende drie jaar circa 22 arbeidsplaatsen met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en circa 34 arbeidsplaatsen die momenteel met tijdelijke contracten en door uitzendkrachten worden ingevuld." Bij FrieslandCampina in Veghel werken op dit moment 510 werknemers.

Route 20202

De reorganisatie past in de strategie 'Route2020' van FrieslandCampina, gericht op het verbeteren van de efficiëntie om kosten te besparen en zo middelen vrij te maken om groei te verwezenlijken. In 2015 is FrieslandCampina in zijn locaties in Beilen en Leeuwarden gestart met dit efficiëntieprogramma.

Lees ook:

FrieslandCampina reorganiseert: 140 banen weg (1 december 2015)

Altijd op de hoogte blijven?