Aan UV blootgestelde meelwormen rijke bron van vitamine D

Eetbare insecten staan bekend als een goede bron van dierlijke eiwitten en verschillende andere voedingsstoffen, waaronder verschillende mineralen en vitamines. Tot voor kort stond vitamine D niet in dit rijtje. Wetenschappers van Wageningen University & Research hebben echter proefondervindelijk vastgesteld dat sommige insecten zeer rijk zijn aan vitamine D als ze bloot zijn gesteld aan ultraviolette straling. De onderzoekers presenteerden hun resultaten in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

Vitamine D

Vitamine D is essentieel voor het menselijk lichaam. Een tekort aan vitamine D wordt in verband gebracht met verschillende chronische ziekten. Een bijzondere eigenschap van vitamine D is dat het niet alleen uit voeding kan worden opgenomen, maar dat het ook aangemaakt kan worden in de huid. Het aanmaken van vitamine D is echter alleen mogelijk wanneer er voldoende zonnekracht (ultraviolette straling) is. Tijdens de winter is dit niet het geval en ook huid bedekt door kleding of door zonnebrandcrème of gepigmenteerde huid beperkt de vitamine D aanmaak. Dit zorgt er voor dat een tekort aan vitamine D veel voor komt, vooral in landen die ver van de evenaar liggen zoals Nederland.

Meelwormen

Het onderzoeksteam stelde vier verschillende insecten bloot aan ultraviolette straling en bepaalde vervolgens de gehaltes aan vitamine D. Bij drie van de vier soorten waren de gehaltes sterk verhoogd ten opzichte van niet blootgestelde exemplaren. Bij een van de soorten, de meelworm, was het gehalte aan vitamine D na blootstelling zelfs meer dan zestig maal verhoogd. Dat zorgde ervoor dat de meelwormen even veel vitamine D bevatten als “vette vis”, een van de weinige goede voedingsbronnen van vitamine D.

Alternatief voor vlees

Eerdere onderzoeken toonden al aan dat meelwormen een milieuvriendelijk alternatief zijn voor gangbaar vlees, rijk zijn aan eiwitten en op verschillende reststromen gekweekt kunnen worden. Dit onderzoek laat zien dat ze ook een rijke bron van vitamine D kunnen zijn. De onderzoekers verwachten dat dit onderzoek snel zal worden toegepast door insectenproducenten om hun producten gezonder te maken.

Lees ook
Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Consumenten aten tijdens coronajaar 2020 minder vlees. Het vleesverbruik daalde met 1,9 kilo per persoon. De vermoedelijke oorzaak is de sluiting van de horeca. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van Wakker Dier.

WUR Seminar op Food Technology 2021: Food Innovation

WUR Seminar op Food Technology 2021: Food Innovation

Het kan niet anders, dan dat Wageningen University & Research (WUR) een belangrijk onderdeel is van Food Technology op 1 en 2 december. De universiteit komt met twee demonstraties op de beursvloer en zelfs zes sprekers op de podia.

Prof. Remko Boom eerste keynote speaker op Food Technology

Prof. Remko Boom eerste keynote speaker op Food Technology

Om de duurzaamheidsdoelen op het gebied van voedselproductie te halen, moeten we onze perceptie van wat een ingrediënt is veranderen. Maar hoe? En wat is daarvoor nodig? Dat vertelt keynote speaker professor Remko Boom tijdens de eerste presentatie op Food Technology 2021.