Aan UV blootgestelde meelwormen rijke bron van vitamine D

Eetbare insecten staan bekend als een goede bron van dierlijke eiwitten en verschillende andere voedingsstoffen, waaronder verschillende mineralen en vitamines. Tot voor kort stond vitamine D niet in dit rijtje. Wetenschappers van Wageningen University & Research hebben echter proefondervindelijk vastgesteld dat sommige insecten zeer rijk zijn aan vitamine D als ze bloot zijn gesteld aan ultraviolette straling. De onderzoekers presenteerden hun resultaten in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

Vitamine D

Vitamine D is essentieel voor het menselijk lichaam. Een tekort aan vitamine D wordt in verband gebracht met verschillende chronische ziekten. Een bijzondere eigenschap van vitamine D is dat het niet alleen uit voeding kan worden opgenomen, maar dat het ook aangemaakt kan worden in de huid. Het aanmaken van vitamine D is echter alleen mogelijk wanneer er voldoende zonnekracht (ultraviolette straling) is. Tijdens de winter is dit niet het geval en ook huid bedekt door kleding of door zonnebrandcrème of gepigmenteerde huid beperkt de vitamine D aanmaak. Dit zorgt er voor dat een tekort aan vitamine D veel voor komt, vooral in landen die ver van de evenaar liggen zoals Nederland.

Meelwormen

Het onderzoeksteam stelde vier verschillende insecten bloot aan ultraviolette straling en bepaalde vervolgens de gehaltes aan vitamine D. Bij drie van de vier soorten waren de gehaltes sterk verhoogd ten opzichte van niet blootgestelde exemplaren. Bij een van de soorten, de meelworm, was het gehalte aan vitamine D na blootstelling zelfs meer dan zestig maal verhoogd. Dat zorgde ervoor dat de meelwormen even veel vitamine D bevatten als “vette vis”, een van de weinige goede voedingsbronnen van vitamine D.

Alternatief voor vlees

Eerdere onderzoeken toonden al aan dat meelwormen een milieuvriendelijk alternatief zijn voor gangbaar vlees, rijk zijn aan eiwitten en op verschillende reststromen gekweekt kunnen worden. Dit onderzoek laat zien dat ze ook een rijke bron van vitamine D kunnen zijn. De onderzoekers verwachten dat dit onderzoek snel zal worden toegepast door insectenproducenten om hun producten gezonder te maken.

Lees ook
Spelen met architectuur in planten wordt mogelijk

Spelen met architectuur in planten wordt mogelijk

Tomaten op precies dezelfde hoogte laten groeien, zodat een oogstrobot ze gemakkelijk kan plukken. Of planten veel dieper laten wortelen waar de grond droog is. Onderzoekers van Wageningen University & Research bewijzen hoe je stamcellen op een plek kunt stimuleren zodat het in de toekomst mogelijk is om de architectuur van de plant aan te passen....

Innoveren met het Digital Food Processing Initiative

Innoveren met het Digital Food Processing Initiative

Digitaal aangestuurde voedselproductie maakt innovaties mogelijk die tot voor kort ondenkbaar waren. Denk aan gepersonaliseerd voedsel, plantaardige eiwitten met de bite van vlees of produceren on demand. Ondernemers kunnen vanaf 29 juni met al hun vragen over digitale technologie terecht bij het Digital Food Processing Initiative (DFPI). DFPI is een...

Personalia mei 2018: wie ging waar naartoe?

Personalia mei 2018: wie ging waar naartoe?

De voedingsmiddelenindustrie is volop in beweging. Welke personeelswisselingen waren er in mei 2018? EVMI zet deze op een rijtje. Fruitlife Marcel Ooijer maakte 1 mei de overstap van J.S. Polak Koninklijke Specerijenmaalderij naar bij Fruitlife. Hij vervult de functie van Sales en Accountmanager. Klanten uit de Benelux kunnen bij hem terecht voor advies...