‘Aanbieding gourmetvlees onder de maat'

rundvlees3-315

In een gourmetpakket van een Nederlandse supermarkt is salmonella aangetroffen. Dat meldt Wakker Dier na het testen van zeven gourmetpakketten die bij supermarkten in de aanbieding lagen. Bij drie pakketten werd twijfelachtig tot bedorven vlees aangetroffen, in vijf pakketten zat E.coli en in één pakket Listeria.

Bij de vondst van salmonella is de NVWA en de betreffende supermarkt ingelicht, waarna stappen worden ondernomen. Salmonella is gevaarlijk voor zwangere vrouwen, kinderen en mensen met een verminderde weerstand.

Bacterieel onderzoek

Wakker Dier heeft bij de kleine steekproef van zeven voordeel-gourmetpakketten, bacterieel onderzoek laten uitvoeren. Deze pakketten waren gekocht bij zeven supermarkten van verschillende retailketens. In totaal zijn 27 monsters van het vlees genomen.

Twijfelachtig, bedorven vlees

Bij vier van de 27 geteste vleesproducten (15 procent) had het vlees een kiemgetal boven de 10 miljoen. Boven die limiet wordt de kwaliteit van het vlees als twijfelachtig tot bedorven beschouwd.

Een varkenssaucijs had een kiemgetal van 17 miljoen, een runderlapje 32 miljoen, een chipolataworstje kwam uit op 33 miljoen en een runderhamburger op 200 miljoen.

E. coli, Listeria

E. coli is vijf keer aangetroffen. In de steekproef werd op vijf van de 27 monsters (18,5 procent) een bezoedeling tussen de 10 en 150 kve per gram aangetroffen, meldt Wakker Dier.

Op een runderhamburger is Listeria monocytogenes aangetroffen met een concentratie van 10 kve per gram. Een product mag volgens de NVWA op het moment van consumptie (dus na het bakken) niet meer Listeria monocytogenes bevatten dan 100 kve per gram.

Geen dierenwelzijnskeurmerken

De zeven gourmetpakketten in de aanbieding hadden geen dierenwelzijnskeurmerken en zijn door een onafhankelijk monsterbureau gekocht, aldus Wakker Dier.

Per pakket is een indicatieve laboratoriumanalyse uitgevoerd op drie of vier verse, niet-voorgegaarde, vleessoorten. In totaal ging het om 27 monsters van verschillende soorten gourmetvlees.

Verdere resultaten over mogelijke besmetting met campylobacter of resistente bacteriën volgen na de Kerst.

Lees ook:

 
Lees ook
"We gaan steeds meer digitaal toezicht houden"

"We gaan steeds meer digitaal toezicht houden"

Toen Rob van Lint in 2017 de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ging leiden, werd hij meteen in het fipronilschandaal gestort. Ook 2019 was een bewogen jaar, met een listeria-uitbraak en een ict-debacle. We blikken terug maar kijken bovenal vooruit naar de ontwikkelingen die 2020 zal brengen. Topambtenaar Rob van Lint weet wel raad met crisissituaties....

Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Bretonse oesterkwekers hebben er de buik van vol. Voor de vijfde keer (!) sinds midden december is de oogst en verkoop van oesters uit de Bretonse wateren verboden. In de schelpdieren is het norovirus aangetroffen. Het hoogstbesmettelijke virus maakt mensen misselijk en veroorzaakt diarree.

Listeriadetectie met een druk op de knop

Listeriadetectie met een druk op de knop

Het Zwitserse bedrijf Nemis Technologies heeft een nieuwe technologie ontwikkeld voor de detectie van onder meer Salmonella en Listeria monocytogenes. Deze technologie werkt op basis van chemoluminescentie, waarbij een luminescentiemolecuul gekoppeld wordt aan een detectiemolecuul. We hebben verschillende moleculen ontwikkeld om verschillende activiteiten...