Aanbod groente en fruit in Nederland dreigt te verschralen

6 april 2020

Het aanbod van groente en fruit in Nederland kan verschralen door de maatregelen tegen het coronavirus. Het sluiten van horeca, scholen en bedrijfskantines is een grote klap voor veel Nederlandse telers en leveranciers. Ook het sluiten van de grenzen heeft grote gevolgen voor de continuïteit van deze bedrijven. Niet alleen wordt export ingewikkelder, ook de instroom van seizoenarbeiders is opgedroogd.

Het aanbod van groente en fruit in de winkel kan schraler worden, schrijft Greenports Nederland namens de sector in een brief aan het ministerie van LNV. Dat komt bijvoorbeeld doordat steeds meer landen in lockdown gaan en hun grenzen sluiten, met gevolgen voor de toelevering van verse groenten en fruit uit andere landen. Transportmogelijkheden zijn beperkter, duurder en risicovoller (wegens aanpassingen van kredietverzekeringen). Het gevolg is een grillige markt waarin van sommige producten overschotten zijn en van andere producten tekorten ontstaan.

Foodservicemarkt

Nederland staat er met zijn grote tuinbouwsector relatief goed voor, maar ook Nederlandse telers en leveranciers van groente en fruit worden hard geraakt door de coronamaatregelen in binnen- en buitenland, zegt Greenports Nederland. Bedrijven die vooral leveren aan foodservicebedrijven, hebben hun markt volledig zien instorten en kampen met een omzetverlies van 40 tot 95 procent. In de foodservicemarkt bedraagt de geraamde directe schade 30 miljoen euro in enkele maanden, oplopend naar 60 miljoen euro als dit marktsegment in Nederland langer op slot blijft. Omdat ook in het buitenland deze markt, met een exportomvang van 1,8 miljard euro, gesloten is, is de totale schade fors hoger. De sector pleit dan ook voor extra steunmaatregelen om faillissementen te voorkomen.

Altijd op de hoogte blijven?