Aandeel biologisch groeit, maar loopt nog achter op Europa

groente-biologisch

De omzet van biologische producten in Nederland is vorig jaar met 8,4% gestegen naar ruim €1,6 miljard. Dat onthult ketenorganisatie Bionext in zijn Trendrapport 2018. Ook het biologische landbouwareaal is gegroeid met 10%, al blijft het Nederlandse aandeel biologische landbouw nog steeds achter bij omringende landen.

Het biologisch landbouwareaal in Nederland is in 2018 gegroeid van 60,4 naar 66,6 duizend hectare. Daarbij is de akkerbouw met ruim 7% het meeste gegroeid. Met een totaal areaalaandeel van 4% blijft biologisch Nederland flink achter op het Europese gemiddelde van 7%. Zo is in Duitsland inmiddels 12% van het totale areaal biologisch. In Frankrijk is dat 10%, net als in Spanje en Italië. Denemarken en Oostenrijk kennen al een bio-areaalaandeel van 20%. Verschillende Europese landen hebben zich ten doel gesteld het aandeel biologische landbouw uit te breiden. Zo streeft Frankrijk naar 15% biologische landbouw in 2022, Duitsland streeft naar 20% in 2030. 

Biologische horeca in de kinderschoenen

Het biologische marktaandeel in het foodservicekanaal blijft nog flink achter. Ondanks een forse omzetstijging van 15% blijft het marktaandeel biologisch in dit kanaal steken op 1,7%. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn volgens Bionext het beperkte aanbod en het gebrek aan kennis binnen het kanaal.

Lees ook
Biologische onzin

Biologische onzin

Erwin Boutsma speurt in de supermarkt fanatiek naar ‘biologische’ keurmerken op de verpakking van groenten en fruit: 'Niet omdat ik die producten wíl, maar omdat ik ze juist níet wil.' Het CBS becijferde in mei dat in 2018 op 0,7 % van het Nederlandse landbouwareaal aan biologische akkerbouw werd gedaan, een...

Wassen in melkzuur verhoogt voedselveiligheid kiemgroente

Wassen in melkzuur verhoogt voedselveiligheid kiemgroente

Onderzoekers van de National University van Singapore hebben een ontsmettingsmethodiek ontdekt om kiemgroenten en gesneden sla te beschermen tegen micro-organismen. Ook biologische.

De 'misstanden' bij bioboeren: hoe ernstig is het?

De 'misstanden' bij bioboeren: hoe ernstig is het?

Flink wat biologische producten in de supermarkt voldoen niet aan de eisen voor biologisch voedsel. Dat meldde RTL nieuws deze week. Een op de tien biologische boeren zou zich niet aan de regels houden. Het nieuws verspreidde zich snel via andere media. Is het echt zo ernstig gesteld met de biologische sector?