Britse aandeelhouders tegen verhuizing Unilever

Een grote Britse aandeelhouder van Unilever verzet zich tegen de verhuizing van het hoofdkantoor naar Nederland. David Cumming van de vermogensbeheertak van de verzekeraar Aviva, die een groot aandeel in het concern heeft, liet aan The Financial Times weten dat hij tegen de verhuizing gaat stemmen.

De verhuizing van het hoofdkantoor van Unilever naar Rotterdam is nog niet zeker. Britse aandeelhouders zullen tijdens een vergadering op 26 oktober stemmen over de verhuizing. Tenminste 75% moet vóór stemmen. Verschillende aandeelhouders zijn kritisch over de verhuizing. “Ik zie geen enkele rechtvaardiging voor deze stap,” zegt Cumming van Aviva, die een aandeel van 1,4% heeft in Unilever.

Unilever en Brexit

Het verzet van de Britse aandeelhouders hangt samen met – hoe kan het ook anders – de Brexit. Unilever is nu zowel een Brits als een Nederlands bedrijf, maar vanwege de Brexit zal het concern na de verhuizing waarschijnlijk volledig de Nederlandse identiteit aannemen. Dat kan tot gevolg hebben dat de aandelen van Unilever niet langer deel zijn van de FTSE-100-index van de Londense effectenbeurs, en dat volgers van die index hun aandelen moeten verkopen.

Dividendbelasting

Cumming krijgt bijval van andere aandeelhouders, zoals Nick Train van aandeelhouder Lindsell Train. Hij klaagt ook over gedwongen aandeelverkopen, en maakt zich zorgen over belastingsrisico’s in Nederland. Als de afschaffing van de dividendbelasting in 2020 niet door zou gaan, zouden Britse aandeelhouders erop achteruit gaan. Unilever heeft toegezegd de Britse aandeelhouders in dat geval te compenseren.

 
Lees ook
Fish Tales zoekt nieuwe aandeelhouders

Fish Tales zoekt nieuwe aandeelhouders

Duurzame visproducent Fish Tales wil verder groeien in de Verenigde Staten. Om dit mogelijk te maken zoekt het bedrijf aandeelhouders via online platform Eyevestor. In totaal wil Fish Tales 1,2 miljoen euro op halen.

Hogere omzet voor Unilever door prijsverhogingen

Hogere omzet voor Unilever door prijsverhogingen

Unilever verkocht in het eerste half jaar van 2022 minder producten, maar maakte een hogere omzet vanwege prijsverhogingen. Door de prijzen van producten zelf te verhogen had Unilever weinig last van de inflatie. "Unilever heeft een half jaar neergezet dat voortbouwt op ons momentum van 2021, ondanks de uitdagingen van hoge inflatie en lagere mondiale...

Unilever verhoogt prijzen en verwacht minder verkopen

Unilever verhoogt prijzen en verwacht minder verkopen

Unilever verhoogt opnieuw de prijzen van producten vanwege de sterk gestegen grondstofkosten door de oorlog in Oekraïne. Dat meldt het bedrijf in een persbericht waarin ook de omzetcijfers van het eerste kwartaal van 2022 worden bekendgemaakt.