Britse aandeelhouders tegen verhuizing Unilever

Een grote Britse aandeelhouder van Unilever verzet zich tegen de verhuizing van het hoofdkantoor naar Nederland. David Cumming van de vermogensbeheertak van de verzekeraar Aviva, die een groot aandeel in het concern heeft, liet aan The Financial Times weten dat hij tegen de verhuizing gaat stemmen.

De verhuizing van het hoofdkantoor van Unilever naar Rotterdam is nog niet zeker. Britse aandeelhouders zullen tijdens een vergadering op 26 oktober stemmen over de verhuizing. Tenminste 75% moet vóór stemmen. Verschillende aandeelhouders zijn kritisch over de verhuizing. “Ik zie geen enkele rechtvaardiging voor deze stap,” zegt Cumming van Aviva, die een aandeel van 1,4% heeft in Unilever.

Unilever en Brexit

Het verzet van de Britse aandeelhouders hangt samen met – hoe kan het ook anders – de Brexit. Unilever is nu zowel een Brits als een Nederlands bedrijf, maar vanwege de Brexit zal het concern na de verhuizing waarschijnlijk volledig de Nederlandse identiteit aannemen. Dat kan tot gevolg hebben dat de aandelen van Unilever niet langer deel zijn van de FTSE-100-index van de Londense effectenbeurs, en dat volgers van die index hun aandelen moeten verkopen.

Dividendbelasting

Cumming krijgt bijval van andere aandeelhouders, zoals Nick Train van aandeelhouder Lindsell Train. Hij klaagt ook over gedwongen aandeelverkopen, en maakt zich zorgen over belastingsrisico’s in Nederland. Als de afschaffing van de dividendbelasting in 2020 niet door zou gaan, zouden Britse aandeelhouders erop achteruit gaan. Unilever heeft toegezegd de Britse aandeelhouders in dat geval te compenseren.

 
Lees ook
Unilever wil meer plantaardig, minder verspilling en voedzamer

Unilever wil meer plantaardig, minder verspilling en voedzamer

Unilever presenteert vandaag het nieuwe 'Future Foods' initiatief dat een gezonder en duurzamer wereldwijd voedselsysteem moet ondersteunen.

Annemarieke de Haan nieuwe voorzitter FNLI

Annemarieke de Haan nieuwe voorzitter FNLI

Het bestuur van de Federatie Nederlandse Voedingsmiddelenindustrie (FNLI) heeft Annemarieke de Haan benoemd tot nieuwe voorzitter van de FNLI. Zij volgt vanaf 1 januari 2021 Bas Alblas op, die aan het einde van dit jaar afscheid neemt vanwege zijn vertrek als CEO bij Lamb Weston/ Meijer. Ook heeft het FNLI-bestuur Bas Roelofs (FrieslandCampina) benoemd...

ABN AMRO: gevolgen harde brexit verschillen per branche

ABN AMRO: gevolgen harde brexit verschillen per branche

Sinds een aantal weken tornt premier Johnson van het Verenigd Koninkrijk aan de afspraken die hij vorig jaar maakte met de EU. Een ‘harde brexit’ is daardoor niet ondenkbaar. ABN AMRO voorspelt dat de eventuele gevolgen per sector sterk kunnen verschillen.