Het aantal faillissementen zal dit jaar met 10% stijgen ten opzichte van vorig jaar, zegt ABN AMRO. Ook in de voedingsmiddelenindustrie zal het aantal faillissementen toenemen, zij het minder hard.

Onder voedingsmiddelenfabrikanten en -groothandels verwacht ABN AMRO zo’n twee tot vijf procent meer faillissementen in 2019. In het eerste kwartaal van dit jaar gingen in totaal 27 bedrijven failliet. Vooral onder grotere bedrijven is het aantal faillissementen toegenomen.

Minder economische groei

De bank doet deze voorspelling op basis van een vertragende economische groei. In Nederland verwacht ABN AMRO een groei van 1,4 procent in 2019. In 2018 lag die nog op zo’n 2,5 procent. Die vertraagde groei wordt direct gevoeld door het bedrijfsleven. De lagere economische groei hangt samen met de het stagneren van particuliere consumptie, omdat er minder banen bijkomen en de individuele koopkracht niet toeneemt. Wereldwijd neemt ook de groei van de handel af, vooral door handelsconflicten en de Brexit. Omdat de voedselsector sterk afhankelijk is van exportmarkten, zal die de vertragende economische groei zeker gaan voelen.

Faillissementen in food

De faillissementsgraad in de foodsector is al jaren relatief hoog. In 2018 waren er in deze sector zo’n 5 faillissementen per 1000 bedrijven, terwijl het gemiddelde in alle sectoren op zo’n 2 per 1000 bedrijven lag. Door kleine marges en hevige concurrentie hebben foodbedrijven weinig speelruimte en wordt iedere tegenslag gevoeld.

Altijd op de hoogte blijven?