Aantal gezonde schoolkantines stijgt

evmi-gezondeschoolkantine

Het aantal scholen dat het aanbod in hun kantines gezond heeft gemaakt, neemt gestaag toe. Sinds 2013 is het aantal gezonde schoolkantines in Nederland bijna verviervoudigd. Inmiddels hebben dit jaar 350 scholen een Schoolkantine Schaal uitgereikt gekregen.

Volgens het Voedingscentrum kunnen nu ongeveer 300.000 leerlingen in hun schoolkantine een gezonde keuze maken.

De Gezonde Schoolkantine is een ondersteuningsprogramma van het Voedingscentrum, gericht op het voortgezet onderwijs (vo) en het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Het biedt scholen handvatten om een gezondere schoolkantine te realiseren.

Adviezen op maat

De Schoolkantine Brigade bezoekt scholen en geeft daar concrete adviezen op maat, over het aanbod en een aantrekkelijke presentatie daarvan. In totaal zijn al 1300 scholen bezocht, waarvan 350 scholen in 2013, 450 in 2014 en dit jaar al 500 scholen.

Nu meer scholen de kans kregen met de adviezen aan de slag te gaan, nam het aantal uitgereikte schalen explosief toe, meldt het Voedingscentrum.

Andere activiteiten

Behalve het gezonder maken van de schoolkantine gaat het ook om lessen en andere activiteiten die aandacht besteden aan gezonder leven. Leerlingen, docenten, directie, kantinebeheerders, ouders en de GGD betrokken bij de exacte invulling.

De Gezonde Schoolkantine wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Ook in 2016 kunnen scholen weer bij de brigade terecht.

Lees ook:

Schoolkantines zijn nog niet gezond (3 februari 2015)

Lees ook
Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Vleesvervangers zijn populair, maar zijn deze ook gezond en hoe zit het met de smaak? De consumentenbond testte zestien vegetarische hamburgers. En concludeerde grote verschillen op het gebied van smaak en gezondheid tussen deze vleesvervangers. De burgers bevatten vooral veel zout.

Ophef om receptenapp van Vlaamse overheid van half miljoen

Ophef om receptenapp van Vlaamse overheid van half miljoen

Het Vlaams Instituut Gezond Leven lanceerde vorige week het platform ‘Zeker Gezond’. Het bestaat uit een app en website die, naast duizend recepten, ook informatie bevatten over gezonde voeding. De ontwikkelingskosten, €550.000, leiden tot ophef in het Vlaams Parlement, schrijft De Tijd.Het platform moet een alternatief zijn...

Beweeglabels beïnvloeden je koop- en eetkeuze

Beweeglabels beïnvloeden je koop- en eetkeuze

Onderzoek door de Engelse universiteit van Loughborough laat zien dat consumenten minder calorieën eten als er beweeglabels op de etiketten van voedingsmiddelen staan. Beweeglabels maken etiketten begrijpelijker en laten in een oogopslag zien hoeveel je moet bewegen om een blikje frisdrank of een reep chocolade te verbranden. Calorieën...