Aantal RASFF-meldingen voedselvergiftiging gestegen

17 juni 2014

BRUSSEL – Het aantal meldingen van voedselvergiftiging en -infecties in het Europese RASFF-waarschuwingssysteem is vorig jaar met 12 procent toegenomen ten opzichte van 2012. In 2013 werden in totaal 53 meldingen in het RASFF-systeem gedaan die te maken hadden met voedselvergiftiging.

Dat staat in het jaarrapport van RASFF over 2013. Meldingen over voedselvergiftiging uit Nederland, betreffen alerts voor giftige kruidenextracten in marshmallow uit Bulgarije (via Duitsland), oesters met het norovirus uit Frankrijk en in augustus 11 gevallen van bijwerkingen bij een voedingssupplement uit de VS.

Ook was er nog een informatiemelding uit Nederland van voedingssupplementen in vloeibare vorm met een kapotte verpakking.

E.coli hamburgers

Alerts uit andere Europese landen waar Nederland bij betrokken was, gingen onder meer over met E. coli (O157: H7) besmette diepvrieshamburgers uit Zweden met ruw materiaal uit Nederland en Polen. Het ging hierbij om 2 personen in Zweden die EHEC-achtige symptomen kregen.

Het vlees dat afkomstig was van slachterijen uit Hongarije, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Letland, was in een Nederlandse productielocatie verwerkt. Nederland heeft toen informatie verschaft aan afnemers in Frankrijk, Zweden, Denemarken, de UK, België, Finland en Denemarken.

Oesters en chocolade

Verder kwam er in februari uit Denemarken nog een alert voor oesters (4 samples) met het norovirus uit Nederland.

Daarnaast was er in juni een alert voor chocolade met melkvervangers uit het Verenigd Koninkrijk dat een allergische reactie veroorzaakte en dat ook in Nederland gedistribueerd was.

In november 2013 kwam eveneens een alert uit het Verenigd Koninkrijk over een voedselgerelateerde uitbraak van Azaspiracid Shellfish Poisoning (AZP). Deze was afkomstig van Ierse mosselen die in Nederland verwerkt waren.

Lees ook:

Minder RASFF-meldingen in 2013 (17 juni 2014)

Focus op verhitting én koeling bij Clostridium (16 juni 2014)

Meer meldingen voedselfraude in RASFF (12 februari 2014)

‘Geen pathogenen in steak tartaar Krasnapolsky’ (18 januari 2013)

‘Allergenen-alerts RASFF vooral door etiketfouten’ (17 januari 2013)

RASFF: record aantal meldingen in 2010 (26 oktober 2011)

 

Altijd op de hoogte blijven?