Aantal voedselvergiftigingen opnieuw gestegen

salmonella-549608_1280

Het aantal voedselvergiftigingen in Nederland is in 2017 opnieuw gestegen. Dat staat in een rapport van het RIVM.

In 2017 werden in totaal 666 uitbraken van voedselinfecties- en vergiftigingen gemeld, met 2995 zieken. Het aantal uitbraken is gestegen met 12% ten opzichte van 2016, toen het om 594 uitbraken en 2731 zieken ging. Tussen 2008 en 2014 schommelde het aantal meldingen van uitbraken tussen de 200 en 300, maar sinds 2014 stijgt het aantal jaarlijks. Het RIVM zegt niet te weten of het aantal voedselvergiftigingen daadwerkelijk toeneemt of dat ze simpelweg vaker gemeld worden.

Uitbraken voedselvergiftiging

Het gemiddelde aantal zieken per uitbraak is in de afgelopen jaren constant gebleven met 4,5-4,6 zieken per uitbraak in 2015-2017. De drie meest aangetroffen ziekteverwekkers zijn norovirus (18 uitbraken), Salmonella (15) en Campylobacter (5). De grootste geregistreerde uitbraak betrof een uitbraak van Shigella flexneri waarbij 162 zieken geregistreerd werden. Van die uitbraak werd melding gemaakt bij de GGD Haaglanden. Het ging om een groep studenten die gegeten hadden in het restaurant van een studentenvereniging.

Meldplicht

Artsen en GGD-instanties zijn verplicht melding te maken van voedselvergiftigingen, en ook burgers kunnen bij de NVWA melding maken als ze denken ziek te zijn geworden van bepaald voedsel. De NVWA onderzoekt vervolgens of er reden is tot actie.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
NVWA: Allergeneninformatie moet beter

NVWA: Allergeneninformatie moet beter

Veel bedrijven hebben de allergeeninformatie niet goed op orde. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na inspecties van bijna 13.000 bedrijven in de retail, ambacht en horeca. 60 procent van deze bedrijven informeert de klant onvoldoende over allergenen.

Food Technology: NVWA over schoonmaak en verificatie als voorwaarden voor productie

Food Technology: NVWA over schoonmaak en verificatie als voorwaarden voor productie

Levensmiddelenbedrijven zijn primair verantwoordelijk voor voedselveiligheid. Het is de taak van de NVWA om toe te zien dat bedrijven de relevante wettelijke voorschriften op gebied van voedselveiligheid volgen. Omdat 100% (voedsel)veiligheid nou eenmaal niet te garanderen valt gaat ook bij industriële productie van levensmiddelen wel eens wat mis.

Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten vormen een belangrijke bedreiging voor de voedselveiligheid in de visketen. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na een integrale keten- en risicoanalyse. In een brief stelt minister Piet Adema van LNV de Tweede Kamer op de hoogte.