Aantal voedselvergiftigingen opnieuw gestegen

salmonella-549608_1280

Het aantal voedselvergiftigingen in Nederland is in 2017 opnieuw gestegen. Dat staat in een rapport van het RIVM.

In 2017 werden in totaal 666 uitbraken van voedselinfecties- en vergiftigingen gemeld, met 2995 zieken. Het aantal uitbraken is gestegen met 12% ten opzichte van 2016, toen het om 594 uitbraken en 2731 zieken ging. Tussen 2008 en 2014 schommelde het aantal meldingen van uitbraken tussen de 200 en 300, maar sinds 2014 stijgt het aantal jaarlijks. Het RIVM zegt niet te weten of het aantal voedselvergiftigingen daadwerkelijk toeneemt of dat ze simpelweg vaker gemeld worden.

Uitbraken voedselvergiftiging

Het gemiddelde aantal zieken per uitbraak is in de afgelopen jaren constant gebleven met 4,5-4,6 zieken per uitbraak in 2015-2017. De drie meest aangetroffen ziekteverwekkers zijn norovirus (18 uitbraken), Salmonella (15) en Campylobacter (5). De grootste geregistreerde uitbraak betrof een uitbraak van Shigella flexneri waarbij 162 zieken geregistreerd werden. Van die uitbraak werd melding gemaakt bij de GGD Haaglanden. Het ging om een groep studenten die gegeten hadden in het restaurant van een studentenvereniging.

Meldplicht

Artsen en GGD-instanties zijn verplicht melding te maken van voedselvergiftigingen, en ook burgers kunnen bij de NVWA melding maken als ze denken ziek te zijn geworden van bepaald voedsel. De NVWA onderzoekt vervolgens of er reden is tot actie.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
NVWA ontving afgelopen zomer ruim 450 meldingen vanwege hittestress bij dieren

NVWA ontving afgelopen zomer ruim 450 meldingen vanwege hittestress bij dieren

Zomer 2022 ontving de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit 453 publieke meldingen over hittestress bij dieren. De meerderheid ging over gebrek aan schaduw en drinkwater voor dieren in de weide. Uiteindelijk leidden de klachten tot 12 schriftelijke waarschuwingen.

RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

Het RIVM heeft nieuwe PFAS-normen berekend voor oppervlaktewater. Het uitgangspunt hierbij was dat mensen hun leven lang vis uit oppervlaktewater moeten kunnen eten, zonder teveel PFAS binnen te krijgen.

Scheveningse NVWA-medewerker met pensioen

Scheveningse NVWA-medewerker met pensioen

Natuurlijk is hij een visliefhebber. Een lekker visje gaat er immers altijd in. Maar vanaf 1 september bezoekt NVWA-medewerker Ron Dijkhuizen geen visafslag, vriestrawler of visverwerkend bedrijf meer. Z’n werkgever heeft hem met pensioen gestuurd.